Největší legoskládačka vyrostla na Times Square, postavili ji v Kladně

Lego, Times Square

Lego, Times Square Zdroj: ctk

Lego, Times Square
Lego, Times Square
Lego, Times Square
Lego, Times Square
4
Fotogalerie
Na newyorském Times Square se na dva dny objevila vůbec největší skládačka dánské hračkářské firmy Lego. Jde o model v reálné velikosti vesmírné bojové lodi X-Wing ze slavné scifi ságy Hvězdné války. Sestavena byla v české filiálce Lega v Kladně.

Vesmírná stíhačka dobře známá všem fanouškům předaleké galaxie Luka Skywalkera, Hana Sola, princezny Leji a jejich přátel bude v New Yorku vystavena do soboty. Složena je z více než 5,3 milionu stavebnicových kostiček a váží 20 tun. Podle představitelů firmy Lego postavení modelu trvalo 32 lidem dohromady 17 tisíc hodin.

„Postavil jsem už pro Lego hodně velkých věcí, ale tahle je doposud největší,“ prohlásil podle agentury AFP šéfkonstruktér Lega Erik Varszegi při slavnostním odhalení makety. „Je to replika v reálné velikosti, která odpovídá velikosti modelu postaveného pro film,“ dodal.

Zkonstruování lodi trvalo více než rok. Nejdříve ji sestavili v České republice, kde má Lego jednu ze svých výrobních odboček. Poté byla po částech přepravena lodí do USA a před svou instalací na Times Square uložena ve třech skladech v New Jersey nedaleko New Yorku.

Vystavení obřího legomodelu X-Wingu je součástí propagace nového kresleného miniseriálu „Yodova kronika“, kterou chystá televizní stanice Cartoon Network.

Po 48 hodinách slávy v New Yorku se X-Wing přesune do Legolandu v Kalifornii. Tam se připojí například k modelu Tádž Mahálu a amerického Kongresu.