Nejvíce nakažených koronavirem v přepočtu na obyvatele nemá Itálie ale Lucembursko

Praha nosí roušky

Praha nosí roušky Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Boj s koronavirem ve Španělsku. (30.3.2020)
Boj s koronavirem ve Španělsku. (30.3.2020)
Praha nosí roušky
Boj s koronavirem ve Španělsku. (30.3.2020)
5
Fotogalerie

Česko se počtem případů nákazy novým typem koronaviru přepočteném na milion obyvatel řadí na 16. místo v Evropské unii. Nejhůře vychází statistika pro Lucembursko, Španělsko a Itálii. Nejméně nakažených v přepočtu na milion obyvatel má Polsko a Maďarsko. Vyplývá to z dat na novém informačním webu, na kterém se podílela agentura NAKIT. 

V počtu testů přepočteném na milion obyvatel je Česko na sedmé příčce ze zemí EU, uvádí web, na němž se kromě Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) podílel tým programu Digitální Česko a další odborníci.

V Česku je nyní 265 případů nákazy novým typem koronaviru přepočtených na milion obyvatel. Nejvíce případů má v tomto pohledu půlmilionové Lucembursko s 3115 případy na milion obyvatel.

Následuje téměř padesátimilionové Španělsko se 1713 případy a šedesátimilionová Itálie s 1616 případy na milion obyvatel. Slovensko, Polsko či Maďarsko jsou s přepočtem případů na milion obyvatel s počtem kolem 50 na konci pomyslného žebříčku.

V počtu testů přepočítaných na milion obyvatel je Česko s 4062 testovanými na sedmém místě v EU. Tabulku vede Slovinsko s téměř 10 tisíci testy na milion obyvatel, následuje Estonsko, Lotyšsko, Itálie, Německo a Rakousko.

V přepočteném počtu mrtvých je Česko na chvostu žebříčku

Ve statistice obětí koronaviru v přepočtu na milion obyvatel patří smutné první místo v EU Itálii se 178 úmrtími, na druhé příčce je Španělsko (146). Ostatní země EU se v přepočtu na milion obyvatel nedostaly nad 50 úmrtí. Česko je se dvěma mrtvými na milion obyvatel na 20. místě spolu s Estonskem, Rumunskem, Finskem a Maďarskem.

Česko je ale také na 18. místě z hlediska vyléčených pacientů. S 11 vyléčenými se řadí za Kypr s 15 vyléčenými a před Finsko a Slovinsko s deseti. Nejvíce vyléčených má Španělsko (16 780) a Itálie (13 030). Ve srovnání podle počtu vážných případů je Česko s 52 případy na 13. místě v EU.

V celosvětovém srovnání je Česko na 38. místě v počtu případů přepočtených na milion obyvatel, na 14. místě v počtu testů na milion obyvatel a na 46. místě v počtu obětí na milion obyvatel.

Data s výjimkou počtu testů jsou aktualizována osmkrát denně v dvouhodinových intervalech. Data jsou sloučená z více zdrojů podle jejich kvality. Údaje za Česko vychází ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS), světová data například podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO). Data testů aktualizuje v tuto chvíli manuálně tým Digitální Česko. Strojovou aktualizaci drtivá většina případů neumožňuje, některé země například nepublikují data o testech, jiné publikují data až s týdenním zpožděním, uvedla NAKIT v tiskové zprávě.

Agentura NAKIT vznikla na základě rozhodnutí vlády na začátku roku 2016, jejím zřizovatelem je ministerstvo vnitra.

Podle aktuálních dat ÚZIS je v Česku 2878 prokázaných případů nákazy onemocněním COVID-19, 11 lidí se uzdravilo a 17 zemřelo. Počet provedených laboratorních testů je téměř 43 500.