Němci dodají Izraeli korvety. V rámci vyrovnání za holokaust se slevou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Izrael koupí od Německa čtyři menší vojenské lodě, které chce použít k ostraze plynových vrtů ve Středozemním moři. Dohodli se na tom ministři obrany obou zemí Moše Jaalon a Ursula von der Leyenová, která je na návštěvě Izraele. Izrael splatí dvě třetiny z celkové ceny, Německo uhradí zbytek.

Cena plavidel je v přepočtu 11,8 miliard korun. Vyrobí je společnost Thyssen Krupp a dodá je do pěti let. Finanční účast Německa je součástí vyrovnávání za holokaust. V jeho rámci se Německo zavázalo podílet se na bezpečnosti Izraele. Už v minulosti částečně hradilo výdaje za ponorky pro Izrael.

Thyssen Krupp se v rámci kontraktu o dodávce lodí zavázal nakoupit izraelské zboží za 700 milionů šekelů (4,4 miliardy korun). Izrael má ve svých vodách množství plynových nalezišť. Jsou na rozloze 23 tisíc kilometrů čtverečních, což je víc než rozloha Izraele. Izraelci se obávají útoků libanonského Hizballáhu nebo palestinského Hamasu na těžební plošiny a znásobují námořní ostrahu.

Podle izraelského námořnictva budou na palubách nových lodí rakety, které budou účinnější než plavidla, jež má Izrael k dispozici nyní. Korvety o váze 2000 tun ponesou moderní bojové systémy schopné operovat ve vzdálenosti několik set kilometrů od izraelských břehů.