Němci mají jasno. Navalného otravu způsobila látka skupiny novičok

Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj byl podle dostupných informací otráven, leží v nemocnici v bezvědomí.

Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj byl podle dostupných informací otráven, leží v nemocnici v bezvědomí. Zdroj: Reuters

Otrava Alexeje Navalného: Jeden ze spolucestujících na svém instagramu sdílel fotky z letadla, kde se Navalnému udělalo špatně, (20.08.2020).
Alexej Navalnyj při převozu z nemocnice na letiště.
Putinův kritik a ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj vyšel po 30 dnech z vězení (23.8.2019)
Otrava Alexeje Navalného (na snímku), nejznámějšího současného opozičního kritika vlády Vladimira Putina a celého korupčního systému moci v Rusku, vyvolala v Německu velmi živý ohlas.
Alexej Navalnyj byl z Ruska převezen ve speciálních nosítkách.
9
Fotogalerie

K otravě ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného byla nade vší pochybnost použita nervově paralytická látka skupiny novičok. Oznámil to ve středu mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Německo se kvůli otravě Navalného obrátí na EU i NATO, chce jednat o odpovídající společné reakci. Od Ruska požaduje Berlín neodkladné vysvětlení.    

„Na popud berlínské kliniky Charité provedla toxikologický rozbor vzorků od Alexeje Navalného zvláštní laboratoř německé armády. Zde byla nade vší pochybnost zjištěna nervově paralytická látka ze skupiny novičok,“ sdělila německá vláda.

Navalnyj se léčí na berlínské klinice Charité, kam byl minulý měsíc v bezvědomí dopraven s příznaky otravy z Ruska.

Berlín považuje za děsivé, že se Navalnyj stal v Rusku obětí chemického útoku. „Spolková vláda útok co nejostřeji odsuzuje. Od ruské vlády je požadováno neodkladné vysvětlení této události,“ sdělila německá vláda.

Kabinet rovněž oznámil, že německé ministerstvo zahraničí o výsledku laboratorních testů vyrozumí ruského velvyslance a že věc i další postup projedná s partnery v Evropské unii a NATO. Poradit se chce o „odpovídající společné reakci“. Německá vláda se hodlá obrátit také na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

O případu otravy v poledne jednala Merkelová s ministrem zahraničí Heikem Maasem, ministrem vnitra Horstem Seehoferem, ministryní spravedlnosti Christine Lambrechtovou a ministryní obrany Annegret Krampovou-Karrenbauerovou. Přítomen byl i šéf kancléřského úřadu Helge Braun.