Glosa Pavly Palaščákové: Boj o Navalného diagnózu

Před berlínskou klinikou Charité, kde Alexej Navalnyj leží, hlídkuje policie.

Před berlínskou klinikou Charité, kde Alexej Navalnyj leží, hlídkuje policie. Zdroj: ČTK/AP/Kay Nietfeld

Opoziční blogger Navalnyj půjde za pořádání nepovolených demonstrací na měsíc do vězení
Kritik Vladimira Putina Alexej Navalnyj.
Alexej Navalnyj byl převezen do berlínské nemocnice Charité.
Převoz Alexeje Navalného do Berlína.
5
Fotogalerie

Kreml se ohradil proti tvrzení německých lékařů, že u představitele ruské opozice Alexeje Navalného našli stopy po otravě. Podle Ruska je předčasné o případné otravě hovořit, dokud nedojde k bližší identifikaci látky. Do té doby prý také není co vyšetřovat.

Od počátku je jasné, že Navalného diagnóza si bude žít vlastním životem na sociálních sítích. Když ruští lékaři v Omsku v jeho těle žádný jed nenašli, paradoxně zarazili konspirační teorie o likvidaci opozičníka řízené CIA v zájmu rozpoutání protiputinovského povstání. Tak mezi příznivci ruského výkladu převládl názor, že Navalnyj v kómatu dosud vyspává opici.

Naproti tomu kritici putinovského Ruska od počátku věří tomu, že aktivista, rozkrývající korupci, byl záměrně otráven. A to nejspíš přímo na příkaz Kremlu. Jako důkaz předkládají seznam nepohodlných, které v minulosti postihly nehody typické pro Rusko.

Jestli skutečně šlo o záměrnou otravu, nedá se příliš spoléhat na to, že bude vyšetřena. A pokud náhodou ano, že za ni bude potrestán konečný viník. Ze všeho nejméně se však dá spoléhat na to, že všichni uvěří pravdě, i kdyby se nějakou náhodou na světlo světa dostala.

Pikantní je, že se v ústřední roli dramatu ocitlo Německo, které se celé roky snažilo vyhroceným sporům vyhnout a hřát se pěkně doma v teple ruského plynu. Kancléřka Angela Merkelová teď bude pod mezinárodním drobnohledem, zda na Moskvu dostatečně tlačí.

V bulvárních médiích se už dokonce objevují spekulace o pnutí uvnitř CDU kvůli plynovodu Nord Stream 2, který je beztak trnem v oku Američanů. Aby nakonec Navalnyj nezažehl revoluci spíše v Berlíně než v Moskvě.