Navalnyj byl otráven. Berlínští lékaři u něj odhalili stopy intoxikace

Kritik Vladimira Putina Alexej Navalnyj.

Kritik Vladimira Putina Alexej Navalnyj. Zdroj: Reuters

Putinův kritik a ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj vyšel po 30 dnech z vězení (23.8.2019)
Putinův kritik a ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj vyšel po 30 dnech z vězení (23.8.2019)
Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj byl podle dostupných informací otráven, leží v nemocnici v bezvědomí.
Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj byl podle dostupných informací otráven, leží v nemocnici v bezvědomí.
Alexej Navalnyj při převozu z nemocnice na letiště.
9
Fotogalerie

V těle předáka ruské opozice Alexeje Navalného byly laboratorními testy zjištěny stopy po otravě. Konkrétní látka, která intoxikaci způsobila, zatím ale není známa. Oznámila to berlínská klinika Charité, která o Navalného pečuje. Německá kancléřka Angela Merkelová a šéf německé diplomacie Heiko Maas žádají Moskvu o vyšetření jeho případu. „Zodpovědní musí být vypátráni a musí se zodpovídat,“ uvedli ve společném prohlášení.

 Moskva musí plně a nade vší pochybost vyšetřit okolnosti zdravotního kolapsu předáka ruské opozice Alexeje Navalného, uvedli Merkelová s Maasem.

Navalnyj je nyní na jednotce intenzivní péče a je nadále udržován v bezvědomí, aktuálně ale ohrožen na životě není, vzkázali berlínští lékaři.

„Klinické nálezy nasvědčují na intoxikaci látkou ze skupiny inhibitorů cholinesterázy. Konkrétní látka ještě není známa,“ uvedla nemocnice. „Působení toxické látky, tedy inhibitoru cholinesterázy, bylo prokázáno několikrát a v nezávislých laboratořích,“ dodala Charité.

Cholinesteráza je enzym, který je klíčový při přenosu nervových impulzů v těle a mozku, má za úkol je přerušovat. Inhibitory cholinesterázy (jako jsou sarin a jiné nervové látky) narušují působení tohoto enzymu v těle, svaly jsou poté zahlceny nahromaděným nervovým přenašečem acetylcholinem a dochází k ochromení jejich běžné činnosti a selhání tělesných orgánů. Otravě lze v určitých případech předejít jen včasným aplikováním protilátky, například atropinu. Přesto většinou dochází k trvalému poškození nervové soustavy.

Látky ze skupiny inhibitorů cholinesteráz mají přitom také lékařské využití, používají se při léčbě lehčích a středních forem demence, například Alzheimerovy choroby.

Nález lékařů v Berlíně je tak v rozporu s tvrzením jejich ruských kolegů. Ti podle listu Kommersant otravu vyloučili a za důvod zdravotního kolapsu označili poruchu metabolismu.

Berlínští lékaři Navalnému na základě laboratorního nálezu podali atropin, který se používá například jako protijed na otravu nervovými plyny a organofosfátovými insekticidy a herbicidy. Prozatím není vyloučeno, že Navalnyj bude trpět trvalými následky, poškozena může být například jeho nervová soustava.