Němci za krize stále více přicházejí na chuť euru

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Pro setrvání u společné evropské měny se vyslovuje stále více Němců. Zachování eura si nyní přeje bezmála 70 procent obyvatel Německa, vyplývá z nejnovějšího průzkumu. Ještě před rokem to přitom byla pouhá polovina obyvatel našeho západního souseda.

Jak informoval server FAZ, vyslovilo se v novém průzkumu uspořádaném institutem pro výzkum veřejného mínění Forsa pro zachování eura 69 procent respondentů, naopak zpět k marce by se chtělo vrátit pouze 27 procent dotázaných. Ještě loni podle obdobného průzkumu přitom po vzkříšení marky toužilo mnohem více lidí - euro tehdy odmítal dokonce každý druhý Němec.

„Také Němci se obávají krize eura, která je pro mnohé z nich těžko pochopitelná. Na již zavedené jednotné evropské měně dnes ale nechtějí nic měnit,“ řekl šéf Forsy Manfred Güllner.

Euro vyhovuje hlavně bohatším lidem

Souhlas s používáním eura podle autorů studie výrazně závisí na tom, jak respondenti hodnotí svou vlastní ekonomickou situaci. Euro podporuje na 79 procent lidí s čistým příjmem vyšším než 3000 eur. Kromě nich vidí v zavedení společné měny přínos zejména voliči Zelených (88 procent), FDP (83 procent) a CDU (75 procent).

Důvodem pro rostoucí souhlas s eurem, který v odpovědích na otázky průzkumu pochopitelně může odrážet pouze momentální náladu respondentů, je síla německé ekonomiky. Zejména co se týče zaměstnanosti je zde situace výrazně lepší, než v ostatních evropských zemích.

Bernd Lucke se rozhodl zničit euro, aby zachránil Evropskou unii

Drahý sen o tvrdém euru