Německá divize firmy Thomas Cook podala návrh na insolvenci

Thomas Cook

Thomas Cook Zdroj: Reuters

Aerolinky Condor dostanou překlenovací úvěr od německé vlády
Aerolinky Condor dostanou překlenovací úvěr od německé vlády
Aerolinky Condor dostanou překlenovací úvěr od německé vlády
Thomas Cook
Thomas Cook
6
Fotogalerie

Německá divize zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook podala návrh na insolvenční řízení. Divize zahrnuje značky Thomas Cook, Neckermann, Öger Tours, Air Marin a Bucher Reisen. Na dovolené je s ní teď asi 140 tisíc lidí. Zatím není jasné, co přesně bude pro tyto klienty insolvence znamenat, poznamenala agentura DPA. Divize už v pondělí zastavila prodej nových zájezdů.

Cílem návrhu na insolvenční řízení je podle agentury Reuters oddělit německé aktivity od britské mateřské společnosti. Divize uvedla, že rozhovory s investory a partnery „ukázaly, že německé aktivity bývalé skupiny Thomas Cook se značkami Neckermann Reisen, Öger Tours a Bucher Reisen mají šanci na budoucnost“.

Stejný krok jako německá divize společnosti Thomas Cook se rozhodla učinit i rakouská divize. Podle jejího mluvčího by měla být insolvenční žádost podána ještě dnes, uvedla agentura APA. Insolvenci vyhlásila také polská divize Neckermann Polska.

Německá divize Thomas Cook GmbH požádala německou vládu o překlenovací úvěr, píše DPA. Německá vláda už tento týden vyhověla podobné žádosti německého leteckého přepravce Condor, který je rovněž dceřinou firmou britské společnosti Thomas Cook. Condor obdrží půjčku 380 milionů eur (téměř deset miliard korun), o úvěru pro Thomas Cook GmbH však vláda zatím nerozhodla.

Zadlužená britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, začátkem týdne vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Firma si nedokázala zajistit dodatečné peníze, které požadovaly věřitelské banky, a britská vláda finanční pomoc poskytnout odmítla.