Aerolinky Condor, patřící pod zkrachovalou společnost Thomas Cook, dostanou miliardy na záchranu

Aerolinky Condor

Aerolinky Condor Zdroj: Reuters

Aerolinky Condor
Aerolinky Condor
Aerolinky Condor
Aerolinky Condor
Aerolinky Condor
8
Fotogalerie

Německá vláda se rozhodla poskytnout půjčku 380 milionů eur (9,8 miliardy korun) německému leteckému přepravci Condor, jehož mateřská společnost Thomas Cook zkrachovala. Oznámil to německý ministr hospodářství Peter Altmaier. Překlenovací úvěr má zajistit pokračování provozu aerolinek a ochránit pracovní místa.

„Condor je zisková společnost, takže naše rozhodnutí bylo založeno na ekonomických faktorech, nikoli na politických kritériích,“ uvedl Altmaier. Dodal, že díky státní půjčce zhruba 5000 zaměstnanců společnosti Condor neztratí práci.

Státní pomoc ale ještě musí schválit Evropská komise, která funguje i jako antimonopolní orgán Evropské unie. „Komise je s německými úřady ohledně navrhované půjčky pro Condor v úzkém a konstruktivním kontaktu,“ uvedla dnes mluvčí komise.

Zadlužená britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, začátkem týdne vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Aerolinky Condor, které provozují asi 40 letadel, následně oznámily, že budou pokračovat v činnosti. Německou vládu následně požádaly o překlenovací úvěr.

Šéf podniku Ralf Teckentrup uvedl, že aerolinky si budou hledat nového majitele. Firma už podle něj zahájila rozhovory se solventními zájemci, informovala agentura DPA.

Společnost Condor už dříve uvedla, že hodlá využít zvláštního mechanismu v německém insolvenčním zákoně, aby se odpoutala od finančních záležitostí britské mateřské společnosti Thomas Cook.

Německá cestovní kancelář Thomas Cook GmbH, která je rovněž součástí britského podniku, dnes podala návrh na insolvenční řízení. Cílem návrhu je oddělit její aktivity od britské mateřské společnosti. Thomas Cook GmbH rovněž požádala německou vládu o překlenovací úvěr, o její žádosti ale ještě nebylo rozhodnuto.