Německá protestní AfD by nyní byla druhou nejsilnější stranou, ukázal průzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Kdyby se nyní v Německu uskutečnily parlamentní volby, druhou nejsilnější stranou na politické scéně by se stala protestní Alternativa pro Německo (AfD). Podle průzkumu pro deník Bild by si přišla na 17 procent hlasů a o jeden procentní bod by tak překonala vládní sociální demokraty (SPD), jejichž popularita u voličů dále klesá.

„Postavení SPD jako druhé nejsilnější politické síly v zemi je v ohrožení,“ komentoval výsledky průzkumu šéf agentury Insa Hermann Binkert.

Zatímco obliba SPD, která už v loňských parlamentních volbách dosáhla rekordně nízkého zisku 20,5 procenta, v posledních měsících v průzkumech stále klesá, podpora AfD jde postupně nahoru. V loňských volbách dostala 12,6 procenta hlasů, nyní by se pro ní podle různých průzkumů vyslovilo 15 až 17 procent voličů.

Dobře si protiimigrační strana vede i ve dvojici spolkových zemí, které letos čekají volby. V Hesensku by nyní získala 15 procent hlasů a v Bavorsku, kde zatím v parlamentu chybí, 14 procent.

Hlasování do celoněmeckého parlamentu, kam se bude znovu volit až v roce 2021, by podle aktuálního průzkumu opět vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové se ziskem 28,5 procenta hlasů. Ve Spolkovém sněmu by byli nadále zastoupeni také Zelení (13,5 procenta), Levice (10 procent) a svobodní demokraté (9,5 procenta).