Německá vojenská operace proti IS by mohla stát 3,6 miliardy

Německý voják v Afghánistánu, ilustrační foto

Německý voják v Afghánistánu, ilustrační foto Zdroj: Staff Sgt. Jose L. Rodriguez, wikimedia

Německo by v roce 2016 mohlo vynaložit na bojové operace proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) 134 milionů eur (přes 3,6 miliardy korun). Vyplývá to ze společného návrhu německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové a ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Dokument také upřesňuje místa nasazení, kterými jsou východní Středomoří, Perský záliv, Rudé moře a přilehlé vody.

Z dokumentu citoval magazín Der Spiegel. Německá vojenská operace by se měla uskutečnit na základě článku 51 Charty OSN. Ten opravňuje ke kolektivní obraně, pokud je některý z členských států OSN napaden a dokud Rada bezpečnosti OSN neučiní příslušná opatření k zachování mezinárodního míru. Mandát Německa by byl omezen do 31. prosince 2016.

Návrh obou německých ministerstev dále uvádí, že Berlín by nepodpořil jen Francii, která o pomoc po nedávných teroristických útocích požádala státy Evropské unie, ale také Irák či koalici vedenou Spojenými státy. Dokument nezmiňuje žádné podrobnosti o velení či koordinaci zásahů, upřesněna není ani spolupráce s Ruskem.

Německo by do bojů proti IS mohlo vyslat až 1200 vojáků. Na pomoc koalici prý země vyšle mimo jiné průzkumné letouny Tornado a válečnou fregatu k podpoře francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle. Rozhodnutí ale ještě musí schválit vláda a také parlament. Kabinet by tak podle spiegel.de měl učinit v úterý, poté se záležitostí bude zabývat parlament. Dosud Berlín poskytuje pouze logistickou a technickou podporu koaličním náletům.