Německo chce prodloužit hraniční kontroly na "mnoho měsíců"

Mezinárodní terorismuschce v naší zemi rozšířitstrach a hrůzu. To nedovolíme,řekl německý ministr vnitra Thomasde Maizière poté, co namibijská policieobjevila podezřelý předmět s roznětkouv zavazadle určeném do letadlamířícího do Mnichova.

Mezinárodní terorismuschce v naší zemi rozšířitstrach a hrůzu. To nedovolíme,řekl německý ministr vnitra Thomasde Maizière poté, co namibijská policieobjevila podezřelý předmět s roznětkouv zavazadle určeném do letadlamířícího do Mnichova. Zdroj: profimedia.cz

německá ministryně obrany Uršula von der Leyen a německý ministr vnitra Thomas de Maiziere
Angela Merkelová, Hans-Georg Maassen,Holger Muench,  Thomas de Maiziere,
francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve, vlevo, a německý ministr vnitra Thomas de Maiziere
Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére
5
Fotogalerie

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière požaduje prodloužení hraničních kontrol na řadu dalších měsíců. Zatím podle něj není jasné, kdy by mohly skončit.

Německo, Rakousko, Švédsko, Dánsko a přidružené Norsko zavedly kontroly na částech svých hranic kvůli migrační krizi už loni. Země Evropské unie nedávno umožnily další prodloužení těchto vnitřních kontrol zhruba do poloviny února. Spolková republika nyní možnosti využívá na hranicích s Rakouskem, kontroly na hranicích s Českem nechystá.

"Chci, aby kontroly pokračovaly i po únoru. Přinejmenším ještě řadu měsíců. V tuto chvíli nedokážu říci, kdy by mohly skončit," řekl de Maizière v rozhovoru pro list Bild am Sonntag.

Ministr současně odmítl kritiku ze strany Rakouska. Zájmy Rakouska budou brány v úvahu, zdůraznil de Maizière. Přizpůsobujeme kontroly situaci a bereme přitom ohledy na ekonomiku, turistiku a malý pohraniční styk, dodal.

Množství uprchlíků mířících do EU se letos výrazně zmenšilo, podle spolkového ministra vnitra ale budou moci být vnitřní kontroly odvolány teprve tehdy, až budou spolehlivě zabezpečeny vnější hranice EU nebo až unijní země budou mít připravené dostatečné množství příbytků pro migranty.

Minulý týden Německo oznámilo, že zavádí nepřetržité namátkové kontroly na třech důležitých dálničních hraničních přechodech s Rakouskem, jež hojně užívají i čeští řidiči. Opatření je zaváděno na základě tlaku bavorské zemské vlády kvůli obavám z obnovení migračního tlaku, který loni do Německa přivedl na milion uprchlíků hlavně ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Kontroly se týkají přechodů na dálnici A3 u Pasova, na dálnici A8 u Salcburku a A93 u Kufsteinu. 

Už na říjnovém summitu EU požadovaly konec vnitřních hraničních kontrol některé země, včetně států takzvané visegrádské čtyřky - Česka, Slovenska, Polska a Maďarska.