Německo masivně investuje do umělé inteligence, chce smazat náskok USA a Číny

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk

Angela Merkelová
2
Fotogalerie

Ačkoliv patří Německo k nejvyspělejším státům světa, ve vývoji umělé inteligence podle Angely Merkelové zaostává za globálními lídry. Kancléřčin kabinet se i proto zavázal, že do této oblasti investuje v příštích šesti letech tři miliardy eur (78 miliard korun). Celková částka má být ale po zapojení soukromého sektoru přinejmenším dvojnásobná, předpokládá Berlín ve strategickém dokumentu, o jehož znění informují Financial Times.

„Německo dnes nemůže tvrdit, že patří mezi světové lídry na poli umělé inteligence,“ řekla Merkelová s tím, že se má země zařadit mezi nejvyspělejší státy ve vývoji této technologie. Těmi jsou dnes především USA a Čína.

Strategický dokument rovněž přislibuje vytvoření stovky univerzitních pracovních míst se zaměřením na umělou inteligenci a zacílení pozornosti na výzkumná centra. Celkem Němci plánují vytvoření sítě čítající dvanáct center zaměřených na výzkum, rozvoj a aplikaci umělé inteligence.

Kritické hlasy, že Německo výrazně zaostává za největšími konkurenty ve vývoji umělé inteligence, zaznívaly z řad analytiků a zástupců průmyslu již dříve. Popsaný trend přitom neohrožuje jen nové německé produkty a trhy, ale i důležitá odvětví průmyslu, především automobilový sektor, napsal list Financial Times.

Ten také připomněl výsledky nedávného průzkumu německé asociace digitálního průmyslu Bitkom, podle kterého jen jedenáct procent německých podniků používá umělou inteligenci nebo o jejím zavedení uvažuje. Přitom více než polovina firem věří, že by umělá inteligence sehrála klíčovou roli v otázce konkurenceschopnosti Německa.

I přes rozhodnutí o zvýšení investic prezident asociace Bitkom Achim Berg uvedl, že roční investice ve výši půl miliardy eur není dostačující vzhledem k důležitosti umělé inteligence pro celkovou prosperitu Německa.

Inovace ovlivní i mnoho dalších oborů. Jak se na změny připravit a jak na nich vydělat? Objednejte si magazín E15 Premium Jak vyhrát budoucnost >>>

Video placeholde

Jak vyhrát budoucnost • E15