Čína má problém: přes padesát milionů neobydlených nemovitostí

peking, byty

peking, byty Zdroj: Profimedia

peking, byty
peking, byty
peking, byty
peking, byty
peking, byty
10
Fotogalerie

Více než pětina čínského městského bytového fondu není nikým obydlena. Dvacet dva procent volných nemovitostí v reálu znamená přes padesát milionů volných jednotek. Takový závěr vyjde z hlavní celostátní čínské studie, jejíž předčasné závěry zveřejnil její autor, profesor Kan Li.

Zprávu přinesla agentura Bloomberg, podle které čelí Peking vážnému nebezpečí v případě, kdy se na trhu s nemovitostmi objeví první praskliny. „Noční můře“ budou čelit čínští politici v případě, že se masa vlastníků neobydlených bytů rozhodne nemovitosti ve velkém prodávat, což by mohlo vést ke snížení hodnoty těchto jednotek.

„Žádná jiná země nemá tak vysokou míru neobsazenosti,“ komentoval profesor z Jihozápadní univerzity financí a ekonomiky v Čcheng-tu. „Objeví-li se na trhu s nemovitostmi nějaká trhlina, domy na prodej zasáhnou Čínu jako povodeň,“ dodal.

Jedním z možných řešení vysokého počtu neobsazených nemovitostí by mohlo být zvýšení daní z nemovitosti nebo volných prostor, někteří odborníci včetně Kana však namítají, že je náročné definovat, co lze považovat za skutečně prázdnou, neobydlenou nemovitost.

Velká čínská města kvůli přehřátému realitnímu trhu na začátku loňského roku zahájila další kolo restrikcí, přičemž tamní média varovala, že stávající stav může přerůst do stadia bubliny. Úřady v Pekingu a hlavních městech provincií Kuang-čou, Čeng-čou, Čchang-ša a Š'-ťia-čuang tehdy zavedly přísnější omezení ve vlastnictví nemovitostí, a to zejména vyšší akontaci na druhý byt a restrikce na koupi druhého a třetího bytu.

Peking v posledních letech hledá rovnováhu mezi finančními riziky a nespokojeností obyvatel. Zároveň se snaží vyvarovat prudkého propadu aktivity stavebního sektoru, který by ohrozil celou ekonomiku. Realitní trh je pro hospodářský růst Číny důležitý zvláště v době, kdy výrobci snižují investice do nových zařízení i výrobních prostor.