Německo v prvním čtvrtletí rostlo nejrychleji za tři roky

Braniborská brána v Berlíně

Braniborská brána v Berlíně Zdroj: wikimedia.org

Německá ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,8 procenta. Tempo růstu bylo nejrychlejší za poslední tři roky a dvojnásobné ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím. Oznámil to spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžný údaj. Největší evropskou ekonomiku podpořil hlavně růst investic a výdaje spotřebitelů, naopak vývoz růst brzdil.

K vysokému růstu podle analytiků přispělo také neobvykle mírné zimní počasí. Očekává se proto, že v dalším čtvrtletí ekonomika zpomalí. V meziročním srovnání hrubý domácí produkt stoupl o 2,5 procenta po zvýšení o 1,3 procenta v posledních třech měsících loňského roku.

Soukromá spotřeba v prvním čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,7 procenta, veřejná spotřeba pak o 0,4 procenta. V předchozím čtvrtletí naopak oba ukazatele klesly. Investice do továren a jejich vybavení se zvýšily o 3,3 procenta, což bylo nejrychleji za tři a půl roku. Investice ve stavebnictví vzrostly o 3,6 procenta, což byl nejvyšší čtvrtletí růst za tři roky.

Slabší vývoz

Vývoz, který je tradiční oporou německé ekonomiky, se však potýkal s oslabením kvůli ekonomickým problémům hlavních obchodních partnerů Německa a růst brzdil. „Pozitivní impuls přišel v mezičtvrtletním srovnání výhradně z Německa,“ uvedl statistický úřad.

Export snížil ekonomický růst ve čtvrtletí o 0,9 procentního bodu. Naopak domácí poptávka HDP o 1,7 procentního bodu zvýšila, zatímco soukromá spotřeba jej zvýšila o 0,4 procentního bodu.

Analytici však upozorňují, že další země eurozóny, například Španělsko, podnikly kroky ke zlepšení konkurenceschopnosti a začínají vidět výhody těchto opatření. To by mohlo znovu podpořit zahraniční obchod Německa. „Očekáváme, že vývoz opět nabere na rychlosti. Zbytek eurozóny si již nevede tak špatně,“ řekl agentuře Reuters analytik banky Nordea Holger Sandte. Nordea se podle něj chystá zvýšit odhad růstu německé ekonomiky na letošní rok na dvě procenta z dosavadních 1,8 procenta.

Německo HDPNěmecko HDP | Marek Schwarzmann, E15

Vláda počítá s růstem 1,8 procenta

Německá vláda v dubnu potvrdila, že v celém letošním roce počítá s růstem domácí ekonomiky o 1,8 procenta. V příštím roce by mělo tempo růstu podle vládní prognózy zrychlit na rovná dvě procenta. Německá ekonomika představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně a závisí na ní řada českých podniků.

HDP zemí platících eurem v prvním čtvrtletí vzrostl podle předběžných údajů o 0,2 procenta, což je stejně jako v předchozím čtvrtletí. Hlavní podíl na růstu mělo právě Německo. Meziroční tempo růstu zrychlilo na 0,9 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících.