Německý ministr vnitra de Maiziére čelí výzvám k demisi

francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve, vlevo, a německý ministr vnitra Thomas de Maiziere

francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve, vlevo, a německý ministr vnitra Thomas de Maiziere Zdroj: ctk

Dvojice opozičních stran dnes ve Spolkovém sněmu vyzvala k odchodu německého ministra vnitra Thomase de Maiziére. Ten podle zelených a strany Levice ztratil důvěru, když bez jakýchkoliv věcných podkladů komentoval lékařské posudky, které dostávají běženci.

Ministr z Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové minulý týden v rozhovoru tvrdil, že 70 procent mužských uprchlíků ve věku pod 40 let, kteří mají být posláni do země původu, dostane od lékařů neschopenku, díky čemuž se mohou návratu alespoň dočasně vyhnout.

Když ale novináři pátrali, na základě jaké statistiky ministr k číslu došel, ukázalo se, že podložené není. Prý hovořil ze zkušenosti. Při dnešní debatě v parlamentu sice de Maiziére poznamenal, že tak neměl učinit, zároveň ale uvedl, že neschopenky pro uprchlíky, kteří nedostanou v Německu azyl, jsou skutečně problémem.

„Vypouštíte informace do světa a nejste schopen je doložit, to je troufalé,“ řekla dnes na adresu ministra šéfka poslanců zelených Katrin Göringová-Eckardtová. Podobné výroky podle ní podporují nesnášenlivost. „S výzvami k odstoupení jsem velmi opatrná, ale po tomto posledním vyjádření, mohu jen říci, že není únosné, abyste byl nadále ministrem vnitra,“ nechala se také slyšet.

Stejný požadavek dnes vznesla i Levice, podle níž už ministři vnitra museli rezignovat i kvůli menším prohřeškům. Kritiky se ministr dočkal také ze strany koaličních sociálních demokratů.