Německý ministr zahraničí: Nelegální izraelské osady mohou vést k válce

Sigmar Gabriel

Sigmar Gabriel Zdroj: čtk

Sigmar Gabriel, SPD, Německo
Německá kancléřka Angela Merkelová a vicekancléř Sigmar Gabriel
Ilustrační
Ilustrační
5
Fotogalerie

Pokračující budování izraelských osad na okupovaných palestinských územích může ukončit vyhlídky na řešení izraelsko-palestinského konfliktu vytvořením dvou států. Hrozí také oživením bojů a případně i vyvoláním nové války na Blízkém východě. Řekl to německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel, který se účastní summitu G20 v Bonnu.

"Obáváme se, že neomezená výstavba osad znemožní dvoustátní řešení a může zvýšit riziko konfliktů na Blízkém východě, včetně případné války," sdělil Gabriel na tiskové konferenci.

Rada bezpečnosti OSN na konci loňského roku schválila rezoluci, jež požaduje po Izraeli, aby přestal osidlovat okupovaná palestinská území. OSN dlouhodobě zastává názor, že z hlediska mezinárodního práva je toto osidlování nezákonné.

Americký prezident Donald Trump na nedávném setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem opustil dosavadní politiku USA, když prohlásil, že netrvá na tom, aby byl palestinsko-izraelský konflikt řešen tak, že vzniknou dva státy, tedy vedle Izraele také nezávislá Palestina. Ve věci osad pak Trump pouze Netanjahuovi doporučil, aby se "držel malinko zpátky".

Zástupkyně USA při OSN Nikki Haleyová ale uvedla, že Washington podporuje izraelsko-palestinské mírové řešení v podobě dvou států.

Za zmatený postoj USA k míru na Blízkém východě označil v Bonnu francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.