Německý přebytek v obchodu s USA klesl o miliardu eur

Americký prezident Donald Trump během projevu o stavu země

Americký prezident Donald Trump během projevu o stavu země Zdroj: Reuters

Přebytek Německa v obchodu se Spojenými státy, který je zdrojem napětí mezi oběma zeměmi, se vloni snížil asi o miliardu na 49 miliard eur (1,28 bilionu korun). To znamená, že Německo má s USA dál největší přebytek v porovnání s ostatními státy. Na celkovém přebytku zahraničního obchodu Německa, který činí 228 miliard eur, se tak USA podílejí asi pětinou. Ukazují to předběžné údaje spolkového statistického úřadu, do kterých měla možnost nahlédnout agentura Reuters.

Prezident USA Donald Trump přebytkový zahraniční obchod největší evropské ekonomiky vůči USA kritizuje a hrozí uvalením cel na dovoz osobních aut. Německá kancléřka Angela Merkelová jeho analýzy zpochybňuje, obchodní data se podle ní počítají zastaralým způsobem a pokud se do výpočtu zahrnou i služby, pak Spojené státy v obchodu s Evropou vykazují velký přebytek. Loni v červnu Merkelová navrhla, aby nynější účetní systémy mezinárodního obchodu byly modernizovány.

Vývoz z Německa do USA se loni podle předběžných dat spolkového statistického úřadu zvýšil o 1,5 procenta na 113,5 miliardy eur. Spojené státy zůstávají největším odběratelem německého zboží před Francií, jejíž dovoz z Německa činil 105 miliard, a Čínou s dovozem za 93 miliard eur.

Dovoz z USA do Německa se za loňský rok zvýšil zhruba o čtyři procenta na 64,6 miliardy eur.

Největším obchodním partnerem Německa vloni zůstala Čína, obě země si vyměnily zboží v hodnotě asi 200 miliard eur. Export z Německa do Číny se zvýšil o osm procent na 93 miliard eur, zatímco dovoz z Číny do Německa vzrostl o čtyři procenta na 106 miliard eur.