Německý průmysl v červnu výrazně oživil

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Německý průmysl v červnu oživil a rostl mnohem rychleji, než čekali analytici. Průmyslová výroba ve srovnání s předchozím měsícem vzrostla o 2,4 procenta po květnovém poklesu v rozsahu 0,8 procenta. Zpráva ministerstva hospodářství je dalším signálem, že průmysl největší evropské ekonomiky nabírá na síle.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru zvýšení výroby o 0,3 procenta. Jejich odhady se přitom pohybovaly od poklesu o půl procenta po růst o 2,3 procenta.

„Vysoký růst výroby v červnu je částečně výsledkem květnových čísel, které tlumil nadprůměrný počet dnů mezi svátky,“ uvedlo ministerstvo. V Německu bylo v květnu více státních svátků, které připadly na všední den. Po nich si pak lidé brali volno, aby si tak prodloužili víkend.

„Celkově se však zdá, že zpracovatelský sektor překonal svou slabou fázi. Současné indikátory nálady naznačují pokračování pozitivního vývoje ve výrobě,“ dodalo ministerstvo.

Roste i stavebnictví

Výroba ve zpracovatelském sektoru se v červnu zvýšila o 2,2 procenta po poklesu o půl procenta v předchozím měsíci. Nejvíce rostla výroba zboží dlouhodobé spotřeby, a to o 12,7 procenta. Naopak výroba zboží krátkodobé spotřeby se jako jediná snížila, a to o 1,2 procenta. Produkce energetického sektoru stoupla o pět procent a výroba ve stavebnictví vzrostla o 1,6 procenta. Oba sektory zaznamenaly v předchozím měsíci pokles.

Jiná zpráva pak v úterý ukázala, že zakázky německých průmyslových podniků v červnu ve srovnání s předchozím měsícem vzrostly o 3,8 procenta, což bylo nejrychleji od loňského října. V květnu se naopak zakázky o půl procenta snížily.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala dluhové krizi v eurozóně. Na konci loňského roku ale zaznamenala pokles a v prvním čtvrtletí se jí jen těsně podařilo vyhnout se recesi, když ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,1 procenta vzrostla.