Německý vicekancléř Gabriel vyjednával v Teheránu o postoji Íránu vůči Izraeli

Sigmar Gabriel a Bížan Námdar Zangán

Sigmar Gabriel a Bížan Námdar Zangán Zdroj: ctk

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel v Teheránu řekl, že podmínkou dobrých vztahů Německa s Íránem je bezpečnost Izraele. Teherán jeho požadavek okamžitě zamítl. Gabriel je nejvyšším evropským politikem, který se vydal do Teheránu po uzavření dohody o íránském jaderném programu. Německo bylo mezi šesticí zemí, které se jednání zúčastnily.

„Musíte pochopit, že pro nás Němce je bezpečnost Izraele velmi důležitá. Chápu, že je to těžká debata,“ řekl Gabriel před íránským ministrem ropného průmyslu Bížanem Námdarem Zangánem.

Téměř souběžně s ním řekla na jiném místě mluvčí íránského ministra zahraničí, že pozice Německa a Íránu k Izraeli se liší. „Máme rozdílné názory na regionální otázky po 35 let a své pozice jsme několikrát jasně vyjádřili,“ řekla mluvčí. Gabriel se má sejít také s prezidentem Hasanem Rúháním a předsedou parlamentu Alím Larídžáním.

Musíte pochopit, že pro nás Němce je bezpečnost Izraele velmi důležitá. Chápu, že je to těžká debata

Dohodu o íránském jaderném programu se podařilo ujednat 14. července. Írán se jí zavazuje k mírovému využití svého programu a má za to získat zrušení sankcí. Írán neuznává Izrael a patří k oporám libanonského Hizballáhu a několika radikálních skupin, které proti Izraeli bojují.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael není dohodou vázán, protože Írán stále usiluje o zničení Izraele. Izrael nebyl mezi vyjednávajícími zeměmi a dohodu už v době jejích příprav ostře kritizoval.