Německá ekonomika o fous unikla recesi. Řítí se do nejistoty

Výroba aut v Německu, ilustrační foto

Výroba aut v Německu, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

německý průmysl, ilustrační foto
Výroba Mercedesů
Výroba Mercedesů
K růstu zisku Daimleru přispěly hlavně prodeje automobilky Mercedes-Benz. Na snímku výroba dodávky Vito v továrně Vitoria
5
Fotogalerie

Rovná nula, 0,0 procenta. Pohled na tento „růstový“ údaj o německé ekonomice v posledním čtvrtletí loňského roku dokonale vystihuje nejistotu, s níž se potýká hospodářství zdaleka nejvýznamnějšího obchodního partnera České republiky.

Momentální stagnace ale rozhodně není tím nejhorším, co může Spolkovou republiku Německo potkat. Skeptici tvrdí, že země není připravena na budoucnost – na rozvoj nových technologií nebo na měnící se podmínky světového obchodu. A dokonce ani na hospodářské důsledky „boje“ proti klimatické změně, což je oblast, ve které Němci chtějí excelovat.

Světový lídr v inovacích?

Na první pohled jsou podobná tvrzení hodně odvážná. V žebříčku nejinovativnějších zemí podle agentury Bloomberg (Bloomberg Innovation Index) se Německo nedávno ujalo světového prvenství a po šesti letech sesadilo z trůnu Jižní Koreu. Spolková republika je zvlášť silná, pokud jde o moderní průmyslovou výrobu, koncentraci high-tech společností v zemi a výsledky výzkumu – měřené počtem patentů.

Inovační potenciál je ovšem možné posuzovat různými způsoby a pohled z jiného úhlu ukazuje řadu německých slabin. Hlavní ekonom ING Germany Carsten Brzeski připomněl, že zhruba třetina německých výdajů na výzkum a vývoj míří do automobilového průmyslu, jehož budoucnost je nejistá kvůli ochabující poptávce, obchodním konfliktům a přísnějším ekologickým normám.

Mnohé nasvědčuje tomu, že Německo stále vládne v oblasti „starých“ technologií, nikoli těch „nových“. Německo je tradičně silná průmyslová země, které podle kritiků chybějí inovace ve službách. Zaostává také za Spojenými státy ve vývoji umělé inteligence nebo za Čínou v technologiích pro telekomunikační sítě páté generace. V tom však není samo. Řada západních zemí – včetně Velké Británie – zjišťuje, že bez spolupráce s kontroverzní čínskou společností Huawei jim v této oblasti může ujet vlak.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!