Neočkovaní Rakušané jsou v lockdownu, Trump se zbavuje hotelu nedaleko Bílého domu

Rakousko uvalilo lockdown na neočkované.

Rakousko uvalilo lockdown na neočkované. Zdroj: Profimedia, E15

Klimatický summit v Glasgow navštívil i americký prezident Joe Biden.
Konference COP26 ve skotském Glasgow
Konference COP26 ve skotském Glasgow
Trumpův hotel ve Washingtonu se prodává
Toyota věří v budoucnost hybridů, ilustrační foto
7
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Rakousko zavedlo lockdown pro neočkované

V neděli o půlnoci se v Rakousku zkomplikoval život zhruba dvěma milionům Rakušanů, kteří se nemohou prokázat potvrzením o očkování či o nedávno prodělalé nemoci. Kromě restaurací či sportovišť nově nemají přístup do obchodů s výjimkou těch, které prodávají věci základní potřeby. Opatření má prozatím platit deset dní a jsou z něj vyjmuty děti do dvanácti let.

Vláda však kvůli nárůstu počtu pacientů na jednotkách intenzivní péče zvažuje další zpřísnění, která by se dotkla i očkovaných osob. Ve hře je například zákaz nočního vycházení.

Rozporuplná hodnocení klimatického summitu

Politici, aktivisté ani odborníci nedokážou najít shodu na tom, zda je klimatická dohoda z Glasgow úspěchem, nebo zklamáním. Premiér hostitelské Británie Boris Johnson uvedl, že jde o zásadní úmluvu, která je umíráčkem pro energii z uhlí.

Podle některých názorů ale fakt, že se místo o vyřazení uhlí nakonec v dohodě hovoří o jeho útlumu, není dostatečnou garancí aktivit zemí jako Čína a Indie, které si změnu znění vyžádaly. Další závazky konference se týkají ukončení odlesňování planety do roku 2030, do téhož roku by se měly snížit i úniky metanu, který má silnější skleníkový efekt než oxid uhličitý. To však přislíbila jen část zemí.

Samotný Johnson připustil jisté zklamání. Uvedl, že ambice byly vyšší. „Ačkoli mnozí z nás za nimi byli ochotní jít, neplatilo to o všech,“ prohlásil podle BBC.

Bulharské volby zřejmě budou mít překvapivého vítěze

Nová bulharská protikorupční strana Pokračujeme ve změně patrně míří k vítězství ve třetích letošních parlamentních volbách, které se v zemi konaly v neděli. Centristické uskupení podle průběžných výsledků získalo téměř 26 procent hlasů. Na druhém místě zatím skončila konzervativní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) dlouholetého premiéra Bojka Borisova s podporou zhruba dvaceti procent voličů.

Z trhů a burz

Trump už nebude provozovat hotel ve Washingtonu

Trumpova organizace dosáhla dohody o prodeji práv k ceněnému hotelu ve Washingtonu za 375 milionů dolarů. Nemovitost, která se nachází nedaleko Bílého domu, by měla být podle zdrojů deníku The Wall Street Journal přejmenována na Waldorf Astoria a řízena společností Hilton Worldwide Holdings. Trump získal povolení přestavět historickou budovu pošty v roce 2012, hotel byl otevřen v roce 2016 a od roku 2019 Trump hledá kupce.

Plynový tlak na Evropu trvá

Nezvykle nízké teploty očekávají v tomto týdnu především na jihu Evropy, což dále přispívá k obavě, že na kontinentu nebude dostatek plynu. Běloruský autokrat Alexandr Lukašenko pohrozil Evropě odříznutím od dodávek potrubím Jamal. Proti tomu se však vymezila Moskva. „Rusko bylo, je a bude zemí, která dodrží své závazky vůči evropským zákazníkům,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Dodatečné dodávky Gazpromu na kontinent ale zatím zůstávají slabé a zeslábl i tok z Norska kvůli údržbě plynovodu. Ceny plynu v Nizozemsku zatím zůstávají od počátku listopadu v porovnání s říjnem poměrně stabilní, s malými výkyvy se pohybují kolem hladiny 75 eur za megawatthodinu.

Toyota věří v budoucnost hybridů

Automobilka Toyota míní, že svou budoucnost mají kromě elektromobilů i hybridní vozy, které podle ní mohou přispět ke snižování emisí zejména v regionech mimo Severní Ameriku a Evropu. Jsou podle ní vhodné především pro chudší země s ještě nerozvinutou infrastrukturou dobíjecích stanic. „Přijmou tyto trhy v budoucnu elektroauta? Nevím, ale příštích pět, deset, dvacet let to pro ně bude těžké,“ domnívá se místopředseda společnosti Šigeru Hajakawa.

Toyota se tak vymyká řadě automobilek, které v příštích dvou dekádách plánují přechod už jen na čistě elektrickou produkci. To jí vyneslo kritiku aktivistů za malou snahu o snižování emisí.

Tweet dne

Zvěsti, že Německo plánuje vypravit autobusy, aby převezlo osoby z Běloruska přes Polsko do Německa, jsou falešné. Kdokoli šíří tyto lži, vystavuje lidi velkému nebezpečí.

Německé ministerstvo zahraničí vyvrací spekulace o tom, že by se chystalo přijmout běžence, uvízlé na hranici mezi Běloruskem a Polskem. Varšava tvrdí, že podobné dezinformace jsou součástí aktivit běloruského režimu, který záměrně přiváží především Kurdy k linii ve snaze destabilizovat východ Evropské unie.

Stane se dnes

  • Evropská unie má rozšířit sankce proti autoritářskému režimu v Bělorusku, který obviňuje z vyvolání krize v odvetě za dřívější sankce EU.
  • V lotyšském parlamentu začne platit zákaz práce pro neočkované poslance.
  • V Pekingu začíná fungovat burza cenných papírů.
  • Prezident USA Joe Biden se chystá slavnostně podepsat Kongresem schválený velký investiční balík namířený do infrastruktury.