Hypoteční trh začíná brzdit, ale skokový propad teprve čeká

Výrazný pokles prodejů novostaveb zaznamenaly koncem léta společné statistiky tří developerských firem – Trigemy, Skanska Reality a Central Group. (ilustrační foto)

Výrazný pokles prodejů novostaveb zaznamenaly koncem léta společné statistiky tří developerských firem – Trigemy, Skanska Reality a Central Group. (ilustrační foto) Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Pokoření hranice 400 miliard korun vydaných na hypoteční úvěry se letos zřejmě podaří navzdory blížícímu se propadu trhu. I když nejnovější čísla ukazatele Fincentrum Hypoindex signalizují zatím jen mírné ochlazení, trh už kalkuluje s tím, jak se na poptávce po bydlení projeví úrokové sazby šplhající časem nejspíš až k pěti procentům.

Průměrné úroky u hypoték rostou osmý měsíc po sobě, v říjnu sazba dosáhla 2,54 procenta, uvádějí čerstvé údaje Hypoindexu, který pracuje s údaji jedenácti bank. Finanční domy ovšem postupně nabízejí hypotéky s vyšším úročením.

Po zářijovém zvýšení základní sazby České národní banky o 0,75 procentního bodu vzrostly nabídkové sazby hypoték napříč trhem. Například úvěry s fixací na pět let zamířily ke čtyřem procentům. Navíc začátkem listopadu ČNB zaskočila trh razantním zvýšením základní úrokové sazby o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta.

Video placeholde
Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub

„Jen díky dvouměsíčnímu zpoždění, které je dáno tím, že Fincentrum Hypoindex zaznamenává sazby opravdu poskytnutých hypoték, přičemž banky tyto úvěry zpracovávají přibližně dva měsíce, se zvýšení v tomto indexu zatím nepromítla. Je ale jasné, že sazby budou stoupat a dostanou se přes hranici čtyř procent a pravděpodobně budou také atakovat pětiprocentní hranici,“ vysvětluje Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Vzestup oproti létu bude zřejmě poslední

Propad poptávky se zatím nekonal a objem poskytnutých hypoték v říjnu opět překročil třicet miliard korun. Banky sjednaly 10 065 úvěrů v celkovém objemu 32 miliard. Pro hypotéku si přišlo o téměř pět set lidí více než v září a objem poskytnutých peněz vzrostl téměř o 1,5 miliardy korun. Oproti říjnu loňského roku objem stoupl o téměř sedm miliard korun.

Přesto je zjevné, že hypoteční trh začíná brzdit. Zatímco ještě v srpnu činil meziroční nárůst objemu poskytnutých hypoték více než 75 procent, v září to bylo 38 a v říjnu už pouze 27 procent.

„Dá se předpokládat, že jakmile se skokové zdražení promítne do průměrné sazby, budou padat i objemy podepsaných hypoték,“ uvedl Sýkora. Od začátku roku už banky sjednaly hypotéky za více než 355 miliard korun.

„Průměrná výše hypotečního úvěru v říjnu opět vzrostla na 3,19 milionu korun. Ve srovnání se zářím, kdy průměrná hypotéka klesla o téměř 46 tisíc korun, je nárůst minimální, činí necelých 2,5 tisíce korun. To by mohlo naznačovat, že se přehřátý realitní trh začíná ochlazovat. Zda tomu tak opravdu je, ale ukážou až nadcházející měsíce,“ doplnil Sýkora.

Kdy zdražování skončí

Zatímco růst sazeb v nejbližších měsících je takřka jistotou, další výhled už nemusí být tak pesimistický. „Věřím, že ve druhé polovině příštího roku by se mohl trh stabilizovat,“ míní ředitel společnosti Golem Finance Libor Ostatek.

Výrazný pokles prodejů novostaveb zaznamenaly koncem léta společné statistiky tří developerských firem – Trigemy, Skanska Reality a Central Group. Ve srovnání s druhým kvartálem se trh propadl téměř o polovinu. Zčásti to bylo dané tím, že během prázdnin se byty prodávají pomaleji a zároveň nabídka nových developerských projektů spadla na desetileté minimum. Zato ceny se držely na maximu.

Developeři už ale kalkulují s horší dostupností úvěrů na financování vlastnického bydlení. „Očekáváme, že v budoucnu budou byty více nakupovat investoři a bytový fond budou otáčet do nájemního bydlení. Nůžky mezi výší splátky hypotéky a nájmu se začnou rozevírat a lidé budou stále častěji řešit otázku, zda platit vysoké měsíční splátky, nebo nižší nájemné,“ říká majitel společnosti Trigema Marcel Soural.