Nepokoje v Hongkongu zbrzdí stamiliardový vstup Alibaby na tamní burzu

Alibaba

Alibaba Zdroj: CTK/AP

Alibaba
Zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma
Zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma
4
Fotogalerie

Největší čínský internetový obchod Alibaba Group Holding se rozhodl odložit vstup na akciovou burzu v Hongkongu. Důvodem jsou nepokoje v souvislosti s protivládními protesty, s nimiž se toto asijské finanční centrum potýká už několik týdnů. S odkazem na své zdroje to uvedla agentura Reuters. Akcie až za 15 miliard dolarů (skoro 349 miliard korun) tam Alibaba chtěla nabídnout koncem srpna.

I když nový termín pro burzovní debut v Hongkongu nebyl stanoven, podle zdroje Reuters by to mohlo být už v říjnu, až se zmírní politické napětí a budou příznivější podmínky na trhu. O odkladu rozhodlo vedení Alibaby minulý týden. Poloautonomní čínský region Hongkong čelí největší politické krizi za desítky let.

Společnost Alibaba v roce 2014 vstoupila na akciovou burzu v New Yorku. Z prodeje akcií v rámci primární veřejné nabídky získala 25 miliard dolarů, což znamenalo největší IPO na světě. Společnost si tehdy vybrala New York, protože se jí nepodařilo přesvědčit regulační orgány hongkongské burzy, aby jí schválil navrhovanou strukturu řízení firmy. V jejím rámci má skupina nejvyšších manažerů kontrolu nad složením správní rady. Loni však regulátor tuto takzvanou duální akciovou strukturu u firem s akciemi na hongkongské burze schválil.

Odklad vstupu Alibaby na burzu v Hongkongu je pro tamní akciový trh velkým problémem. Burza v každoroční konkurenci o pozici globálního lídra zaostává za svými newyorskými rivaly. Minulý měsíc zrušil primární veřejnou nabídku akcií své asijsko-tichomořské divize Budweiser Brewing Company APAC na hongkongské burze největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev.