Netanjahu chce vytvořit širokou koalici

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: reuters

Předčasné volby v Izraeli vyhrálo uskupení premiéra Benjamina Netanjahua, ale zdaleka ne tak výrazně, jak by potřeboval k hladkému sestavení vlády. Experti proto očekávají týdny napjatého politického vyjednávání. Spekuluje se i o tom, že by nový kabinet mohl vést černý kůň hlasování, bývalý televizní moderátor Jair Lapid.

Podle předběžných výsledků obsadí aliance Likudu a nacionalistické strany Izrael je náš domov exministra zahraničí Avigdora Liebermana ve 120členném Knessetu 31 křesel. Překvapení voleb – Lapidova centristická Budoucnost existuje má mít devatenáct mandátů. Třetí skončila Strana práce s patnácti poslanci. Za očekáváními zůstal softwarový magnát, zastánce osadníků a tvrdé linie vůči Palestině, Naftali Bennet. Nakonec si připsal jen jedenáct křesel.

Netanjahu uvedl, že se pokusí sestavit tak širokou koalici, jak jen bude možné. Kromě tradičních spojenců – pravicových a náboženských uskupení – by do ní rád zahrnul i další partaje.

Lapidova strana už naznačila, že si chce z vyjednávaní odnést co nejvíce a nehlodlá slevit ze svých požadavků. Zasazuje se mimo jiné o ukončení výjimek z vojenské služby a obnovu mírových rozhovorů s Palestinci. „Kdokoli chce mít Budoucnost existuje v koalici, musí s ní přijmout i tyto věci,“ vzkázal prostřednictvím médií jeden z členů strany.

Analytici míní, že oslabení pravice a zapojení centristů do vlády by mohlo oteplit také vztahy mezi Netanjahuem a americkým prezidentem Barackem Obamou. Premiér dal hned najevo, že hodlá nadále zachovávat nesmlouvavý postoj vůči Teheránu. „Největší výzvou bylo a zůstává zabránit Íránu, aby získal jaderné zbraně,“ zdůraznil ve svém projevu.