Netanjahu: Izrael zabrání souzení svých vojáků v Haagu

Izrael zabrání souzení svých vojáků před ICC, uvedl premiér Netanjahu

Izrael zabrání souzení svých vojáků před ICC, uvedl premiér Netanjahu

Izrael ochrání své vojáky a zabrání tomu, aby byli souzeni kvůli údajným válečným zločinům před Mezinárodním trestním soudem (ICC) v Haagu. Na zahájení jednání izraelské vlády to prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Reagoval tak na snahu Palestiny začlenit se do jurisdikce haagského soudu.

„Palestinská samospráva si vybrala konfrontaci se státem Izrael a my nebudeme sedět se založenýma rukama,“ uvedl Netanjahu. „Těmi, kdo by se měli zpovídat před trestním soudem, jsou členové vedení palestinské samosprávy, kteří uzavřeli spojenectví s válečnými zločinci z Hamasu,“ dodal.

Izraelští vojáci budou podle premiéra i nadále bránit židovský stát „s odhodláním a silou“. „A stejně jako oni brání nás, my je ochráníme se stejným odhodláním a silou,“ řekl podle AFP Netanjahu.

Římský statut, tedy zakládající smlouvu ICC, ve středu na mimořádném zasedání palestinského vedení v Ramalláhu podepsal prezident Mahmúd Abbás. Tento krok přišel pouhý den poté, co Rada bezpečnosti OSN zamítla návrh rezoluce požadující stažení Izraele z okupovaných území do tří let.

Abbás uvedl, že uvažuje o opětovném předložení návrhu rezoluce Radě bezpečnosti OSN. „Můžeme to dělat pořád dokola,“ prohlásil Abbás. „Nepřestane nás to bavit, dokud se nedočkáme uznání,“ dodal.

Cílem je vyvolat tlak na Izrael

Palestinci chtějí prostřednictvím ICC stíhat údajné izraelské válečné zločiny a vytvořit tlak, aby se Izrael stáhl z oblastí, které požadují pro svůj budoucí stát. Tato strategie je však riskantní, protože samotní Palestinci by mohli být obviněni z válečných zločinů, a to například kvůli raketovým útokům palestinského hnutí Hamas na izraelské cíle, upozornila agentura AP.

Izrael už ve čtvrtek soud vyzval, aby palestinskou žádost o členství zamítl, protože prý nepochází od státu, ale od skupiny údajně spjaté s teroristickou organizací.

V sobotu Izrael oznámil, že se v reakci na palestinské snahy rozhodl zmrazit měsíční převod daní, které jeho země vybírá pro palestinskou samosprávu. Hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát označil tento krok za „nový válečný zločin Izraele“.

Izraelský ministr pro strategické záležitosti Juval Steinic nyní uvedl, že Izrael by mohl přikročit k ještě tvrdším opatřením. „Pokud na nás budou palestinské úřady dál útočit, předpokládám, že zvážíme další kroky,“ prohlásil. Neposkytl však žádné podrobnosti.