Netanjahu je ochoten sejít se s Abbásem kvůli kulminaci násilí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Zdroj: ctk/ap

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu projevil dnes ochotu setkat se s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem s cílem ukončit týdny trvající izraelsko-palestinské nepokoje. Netanjahu řekl, že by to mohlo zastavit vlnu podněcování k násilí a falešných obvinění vůči Izraeli, čímž reagoval na mylné Abbásovo tvrzení, že Izraelci "popravili" v jednom z posledních incidentů 13letého palestinského chlapce.

Abbás ve středu v televizním projevu mimo jiné řekl, že Izrael chladnokrevně zabíjí palestinské děti, a zahrnul mezi ně i 13letého Ahmada Manasru. Netanjahu pak obvinil Abbáse ze lži a podněcování k násilí. Izrael nicméně obviňuje Manasru, že se zapojil do útoku nožem proti dvěma Izraelcům, včetně 13letého chlapce, kteří následkem toho utrpěli vážná zranění.

Nejnovější izraelsko-palestinské nepokoje se táhnou v podstatě od rozhoření sporů o využití posvátných míst v centru historického Jeruzaléma mezi židy a muslimy. Při útocích Palestinců používajících nože zahynulo již osm Izraelců. Při zásazích proti útočníkům či proti palestinským davům házejícím kameny na bezpečnostní síly přišlo o život také 31 Palestinců.

Netanjahu a Abbás již spolu v podstatě nekomunikují řadu let kvůli neschopnosti se domluvit na dalších kompromisech v rámci nyní zmrazeného mírového procesu. Největším kamenem úrazu, jak víceméně uznává i Západ, je pokračující výstavba židovských osad na územích, které Palestinci chtějí zahrnout do svého budoucího státu.

¨