Netanjahu: Konflikt v Gaze se může protáhnout

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: reuters

"Současná ofenziva Izraele proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamas působícímu v Pásmu Gazy může pokračovat i v dalších týdnech," prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ve správním středisku Pásma Gazy při ranním izraelském útoku zemřeli podle místních záchranářů dva lidé a dalších pět utrpělo zranění.

Útoky izraelské armády na Pásmo Gazy, odkud ozbrojenci z Hamasu ostřelují území židovského státu, budou pokračovat tak dlouho, dokud nebude dosaženo cíle ofenzivy, řekl Netanjahu. „To může ještě potrvat, jsme připraveni na to, že boj může pokračovat i po začátku školního roku,“ varoval premiér. Izraelské děti jdou do školy 1. září, vyučování se smí konat jen v budovách vybavenými kryty.

Ve městě Rafáh na jihu Pásma zničil izraelský nálet sedmipatrovou administrativní budovu, v níž je i kancelář Hamasem ovládaného ministerstva vnitra. Po dalším náletu vyhořelo nedaleké obchodní centrum. V sobotu padl za oběť leteckého úderu třináctipatrový dům v Gaze.

Nová taktika Izraele

Izrael podle agentury AP zřejmě používá novou taktiku, kdy se zaměřuje na velké budovy. Izraelská armáda začala během víkendu telefonicky varovat obyvatele Gazy, že se zaměří na velké objekty sloužící k přechovávání „infrastruktury, kterou využívají teroristé“ a že by se k těmto budovám neměli přibližovat.

GazaGaza | ctk

„Vyzývám obyvatele Gazy, aby okamžitě opustili všechna místa, která slouží Hamasu k jeho teroristickým aktivitám,“ vzkázal dnes Netanjahu Palestincům. „Každé takové místo je pro nás cílem (útoku),“ dodal.

Izraelská armáda ráno také uvedla, že ozbrojenci z Hamasu na území židovského státu vystřelili dalších nejméně deset raket a minometných granátů.

Během nynějšího konfliktu, který se rozhořel začátkem července, zahynulo podle palestinských úřadů a OSN přes 2100 Palestinců, z toho skoro 500 dětí. OSN uvádí, že tři čtvrtiny obětí pocházejí z řad civilistů. Na izraelské straně přišlo o život 64 vojáků a čtyři civilisté.