Netanjahu podepsal s Číňany dohodu o volném obchodu, ten se má zdvojnásobit

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Zdroj: CTK

Čína a Izrael dnes oficiálně zahájily jednání o volném obchodu. Dohoda by podle izraelských představitelů mohla až zdvojnásobit vzájemnou obchodní výměnu a investice. O zahájení rozhovorů informoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu po setkání s čínskou vicepremiérkou Liou Jen-tung.

„Spolupráce mezi Izraelem a Čínou může přinést obrovské výsledky. Věříme, že Izrael může být ideálním partnerem,“ řekl Netanjahu. Současná hodnota obchodní výměny mezi Izraelem a Čínou se pohybuje kolem osmi miliard dolarů (193 miliard korun) ročně, uvedla agentura Reuters.

Liou podle úřadu izraelského premiéra uvedla, že Izrael je „světově proslulý svými inovacemi“. Dodala, že Čína se s Izraelem pustí do „skvělých společných projektů“. Na dnešním setkání představitelů obou zemí bylo podepsáno 13 dohod o spolupráci, například v energetickém a vodárenském sektoru.

Snížení závislosti

Netanjahu se snaží diverzifikovat zahraniční obchodní vztahy Izraele. Chce tak mimo jiné snížit závislost své země na Evropě, která je jejím největším obchodním partnerem. Izraelská vláda v současnosti vede s Evropskou unií spory ohledně své politiky vůči Palestincům a ohledně označování zboží z izraelských osad na okupovaném území.

Čínský prezident Si Ťin-pching je od pondělí na návštěvě v České republice. Dnes podepsal na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem smlouvu o strategické spolupráci mezi Českou republikou a Čínou. Čínské investice v Česku jen v letošním roce podle Zemana dosáhnou 95 miliard korun. Zeman vyjádřil přání, aby se Česko stalo pro Čínu vstupní branou do Evropské unie.

Si Ťin-pching, nejoblíbenější ze všech čínských vůdců od dob Mao Ce-tunga