Netanjahu: Pokud budu premiérem, palestinský stát nevznikne

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Zdroj: CTK

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v poslední den předvolební kampaně řekl, že stane-li se znovu premiérem, palestinský stát nevznikne. V Izraeli se budou v úterý konat parlamentní volby a Netanjahu využil poslední den kampaně k návštěvě židovské čtvrti východního Jeruzaléma.

Jeho strana Likud v průzkumech zaostala o čtyři parlamentní křesla za středolevicovou koalicí Sionistický svaz, což vyvolává mezi pravicí obavu, že Netanjahu potřetí v řadě svou funkci neobhájí.

Izraelský premiér v rozhovoru, který zveřejnil zpravodajský server deníku Maariv řekl, že stažení z nyní okupovaných území s cílem udělat prostor pro palestinský stát, by vedlo jen k tomu, že oblast bude obsazena islamistickými extremisty, kteří zaútočí na Izrael. Na dotaz, zda v případě, že bude znovu zvolen premiérem, nevznikne žádný palestinský stát, Netanjahu přitakal: „Samozřejmě“.

V minulosti uznal požadavek na vlastní stát Palestinců

Netanjahu přitom v minulosti vedl mírové rozhovory s Palestinci a uznal jejich základní požadavek na vlastní stát. Rozhovory byly ale loni přerušeny kvůli sporům o židovské osady.

Netanjahu se poslední den kampaně zaměřil na nejkontroverznější témata - na jednotu Jeruzaléma a palestinský stát. V kampani hrozil, že bude-li v Izraeli vládnout levice, bude Jeruzalém rozdělen a vláda začne ustupovat Palestincům.

„To já nedovolím. Já a mí přátelé v Likudu udrží jednotný Jeruzalém, budeme ho dále budovat a opevňovat, aby nemohl být rozdělen a aby zůstal jednotný navždy,“ řekl dosluhující premiér ve čtvrti Har Homa. „Jedině vítězství Likudu zajistí pokračování tohoto vedení země a zabrání vytvoření levicové vlády,“ dodal.

Jeruzalém je podle Izraele nedělitelný

Východní Jeruzalém je obývaný především Araby a Palestinci s ním počítají jako s hlavním městem svého budoucího státu. Izrael v rozporu s mezinárodním právem Jeruzalém v minulosti sjednotil a nedělitelnost města uzákonil. Mnoho politiků hájí právo na židovskou výstavbu ve východní části jako přirozené právo budovat ve městě, které bylo odjakživa domovem jak Židů, tak Arabů.

Současná vládní koalice byla u moci od začátku roku 2013. Předčasné parlamentní volby vyhlásil Netanjahu loni v prosinci po vleklých neshodách ve vládě, kdy odvolal ministra financí Jaira Lapida a ministryni spravedlnosti Cipi Livniovou s tím, že proti němu osnují spiknutí.