Netanjahu přijede do Prahy poděkovat Nečasovi za českou podporu v OSN

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštíví příští týden Prahu, aby osobně poděkoval premiéru Petru Nečasovi za postoj ČR při čtvrtečním hlasování o statusu Palestiny v OSN. Informovala o tom dnes agentura AP. Česká republika se jako jediná evropská země postavila proti tomu, aby OSN přiznala Palestině postavení nečlenského pozorovatelského státu.

Netanjahuova kancelář označila české „ne“ lepšímu diplomatickému postavení Palestiny v OSN za „odvážný“ krok. Podle agentury Reuters také uvedla, že Netanjahu a Nečas spolu hovořili telefonicky a izraelský premiér v rámci své cesty do Německa navštíví ve středu Prahu, aby „mu (Nečasovi) osobně poděkoval za to, že se postavil za pravdu a za mír“.

Netanjahu se má v Německu ve čtvrtek zúčastnit společného zasedání německé a izraelské vlády.

V celém Valném shromáždění OSN kromě Česka hlasovaly proti jen Izrael, Nauru, Marshallovy ostrovy, Palau, Mikronésie, Panama, Kanada a Spojené státy. Pro byla většina, tedy 138 zemí, 41 se jich zdrželo. Česko, které v EU patří mezi nejbližší spojence Izraele, míní, že uznání může vést k odkladu obnovení mírového procesu.

Uznání Palestiny nečlenským pozorovatelem v OSN má česká diplomacie za jednostranný akt. Opoziční ČSSD a KSČM českou vládu za postoj k Palestině v OSN kritizují.