Nevada, dějiště třetí prezidentské debaty, se z ekonomické krize stále ještě nevzpamatovala

Nevada

Nevada Zdroj: profimedia

Průlet nad Grand Canyonem
Příznivci Trumpa
Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
15
Fotogalerie

Las Vegas se zdálo být ideálním místem pro poslední předvolební debatu. Jde o největší město státu Nevada, který fluktuuje mezi Republikány a Demokraty více než jakýkoliv jiný stát Unie. Za posledních sto let se jen jednou kandidát, který vyhrál Nevadu, nakonec nedostal do Bílého domu. Stalo se tak v roce 1976, kdy Gerald Ford prohrál s Jimmy Carterem.

Nevada se před listopadovými volbami řadí jen mezi hrstku států, které mohou mít miskou na vahách v tom, kdo se nakonec stane americkým prezidentem. Navzdory ekonomickému zotavení zůstává Nevada a její největší sídlo – Las Vegas – stále v ekonomicky nelehké situaci.

„Stavebnictví je na tom pořád špatně. Nedostalo se zpět nad předkrizovou úroveň, platy nerostou,“ shrnuje Matthew Crowley z místního deníku Las Vegas Review. Nevada byla v letech 2008-2009 nejvíce postižena realitní krizí a Las Vegas následně zažilo razantní propad počtu návštěvníků. Z této krize se Nevada dodnes úplně nevzpamatovala a cítí určitou křivdu vůči politikům ve Washingtonu.

Šance Trumpa a Clintonové zůstávají vyrovnané i když poslední data od Univerzity Monmouth dávají Clintonové náskok sedmi procent. Navzdory rychle rostoucí populaci a její diverzitě – podle posledního sčítání lidu je již téměř 30 procent obyvatel Nevady hispánského původu – zůstávají silné odbory, které naopak fandí Trumpovi. Obecně jsou Demokraté silní v lidnatém Las Vegas a jeho okolí, zatímco Republikánům se daří ve zbytku státu.

„V poslední dekádě se Nevada stala důležitým bojištěm v prezidentské volbě,“ uvedl pro Fox News Dan Lee, profesor politologie na lasvegaské univerzitě. „Nevada má mnoho prvků Spojených států současnosti, především co se týče měnící se demografie vlivem přistěhovalectví hispánského obyvatelstva.“

Dalšími důležitými státy, které se mohou 8. listopadu přiklonit na jednu či druhou stranu jsou Colorado, Ohio, Severní Karolína a Florida. V Coloradu Trump v posledních týdnech výrazně stáhl náskok Clintonové. Ohio se naopak zdálo ztracené pro Clintovonou, ale poslední průzkumy ukazují, že se na Trumpa dotáhla. Žádný Republikán nikdy prezidentskou volbu nevyhrál bez vítězství v Ohiu.

Florida, která je třetím nejlidnatějším státem Spojených států, je zase nejtučnějším úlovkem mezi nerozhodnými státy.