Náš člověk v USA: V prezidentské kampani je stále kam klesat

Donald Trump mezi svými příznivci

Donald Trump mezi svými příznivci Zdroj: ctk/ap

Donald Trump
Hillary Clintonová a Donald Trump
Americká prezidentská debata
Americká prezidentská debata
Hillary Clintonová
10
Fotogalerie

Pokud se teď zdá, že američtí voliči jsou rozděleni na ty dobré a zlé, rozuměj – dobré pro Hillary a zlé pro Donalda – může být podobná myšlenka zavádějící. Víkendový útok na sídlo Republikánské strany v nákupním středisku Orange County v Severní Karolíně je toho dobrým příkladem.

Jisté je, že agrese, která se v prezidentské kampani šíří rychlostí světla, vyšla z týmu Donalda Trumpa. Ať už to na začátku byl zřejmě neškodný prostředek, jak získat co největší pozornost americké veřejnosti, postupem času tento jev přerostl do mnoha nepříjemných situací a neomluvitelného chování. Právě republikánští příznivci na sebe rádi oblékají trika a čepice s urážlivými a sexistickými poznámkami opepřenými sprostými slovy – to vše na adresu Hillary Clintonové.

Demokraté se snaží působit dojmem toho jemnějšího, slušnějšího hráče, ale bylo by naivní si myslet, že v jejich řadách jsou jen přemýšliví a tolerantní lidé. „Fuck Donald Trump!“ ozývá se z auta projíždějícího rušnou ulicí New Orleansu. Mladíci se zjevně baví tím, že na sebe upozorňují a užívají si jasného práva vyjádřit svobodně svůj názor. Kolemjdoucí se otáčejí a z úsměvů na jejich tvářích je jasné, koho budou volit.

Tady je shovívavost ještě na místě, ale vše má své hranice. Útok na malou pobočku republikánů někteří označují za politický terorismus, jiní za útok na demokracii. Požár a nápis Republikáni – nacisté, vypadněte z našeho města a odevšud! zcela jistě nepatří k obrazu vyspělé demokratické společnosti, jak tu americkou vnímáme. Nikdo by neměl mít strach vyjadřovat svou podporu tomu či onomu kandidátovi, znějí jasné vzkazy z obou táborů.

Díky sociálním sítím se o podobných útocích dovídáme mnohem víc a takřka okamžitě – Trumpovi příznivci si stěžují, že jim z předzahrádek mizejí transparenty a vlajky, řidiči aut s nálepkami na podporu Trumpa zase zmiňují nadměrné troubení a nadávky. Mezi lidmi po celé Americe se mluví o tom, jak se to letos celé nějak vymyká kontrole. Novináři obviňují politiky i mediální poradce a ptají se, jak daleko to ještě zajde a jak nízko se politická kultura, zbyla-li nějaká, propadne. Polarizace společnosti je, zdá se, celosvětovým jevem. A nejen Američané se už těší, až tahle kampaň v listopadu skončí.

Autorka je novinářka žijící v USA