Nezaměstnanost v Německu klesla na rekordní minimum. Bez práce bylo v září jen 5,1 procenta lidí

Vlajka Německo

Vlajka Německo Zdroj: profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti v Německu se podle sezonně upravených údajů snížila v září na nové rekordní minimum 5,1 procenta. V srpnu činila 5,2 procenta a loni v září 5,6 procenta. Zpráva, kterou zveřejnil německý úřad práce, potvrzuje, že pracovní trh zůstává pevnou oporou ekonomického růstu země.

Počet nezaměstnaných klesl o 23 tisíc na 2,3 milionu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali pokles počtu nezaměstnaných jen o devět tisíc.

Výdaje domácností se staly hlavním zdrojem německého ekonomického růstu díky rekordně vysoké zaměstnanosti, jistotě, že si lidé udrží pracovní místo, růstu mezd vyššímu než inflace a nízkým úrokům z půjček. To vše přispívá k tomu, že spotřebitelé jsou ochotni více utrácet.

Čtvrteční průzkum ukázal, že nálada mezi německými kupujícími se zlepšuje, protože se zvyšují příjmy a zlepšilo se i ekonomické očekávání. To naznačuje, že spotřebitelé nadále potáhnou růst německé ekonomiky.

Tempo růstu německé ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí zrychlilo na 0,5 procenta z 0,4 procenta v prvním kvartálu. Přispěly k tomu vyšší výdaje spotřebitelů i státu. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.