Nobelova cena „nenese“, v minulosti dostávali nobelisté lepší peníze

Nobelova cena

Nobelova cena

Vyhlášení držitelů Nobelovy ceny za Chemii pro rok 2016
vyhlášení Nobelovy ceny za fyziku 2016
Jošinori Ósumi, laureát Nobelovy ceny 2016 za lékařství
Nobelovu cenu za ekonomii získali tři Američané
Úspěšná autorka. Herta Müllerová získala Nobelovu cenu za literaturu v roce 2009
10
Fotogalerie

Nobelova cena přináší oceněným nejen slávu a uznání, ale také nemalou sumu peněz. Jak ale upozorňuje web qz.com, v minulosti si nobelisté přišli na lepší peníze než v posledních letech. 

Peníze za Nobelovu cenu, která byla poprvé udělena v roce 1901, pocházejí z fondů Alfreda Nobela. Slavný průmyslník ve své poslední vůli uvedl, že nobelisté se mají odměňovat z investičních výnosů. Hodnoty fondů ale samozřejmě reagují na dění na světových trzích.

Fond vznikl v roce 1897 s celkovou sumou 31 milionů švédských korun (asi 1,7 miliardy současných švédských korun). Hodnota fondů dosáhla svého vrcholu na přelomu tisíciletí, od té doby ale zažívá postupný pokles.

Letos si vyznamenaní přijdou na částku osmi milionů švédských korun (22,5 milionu českých korun). Suma představuje zhruba polovinu toho, co dostávali nobelisté před osmi lety, uvádí qz.com.

Čeká se ještě cena za mír, ekonomii a literaturu

Letos už byly oznámeny tři Nobelovy ceny. V pondělí se těšil z pocty za lékařství Japonec Jošinori Ósumi za výzkum autofagie, tedy procesu, při němž buňky ničí část svého obsahu, zbavují se tak nežádoucích komponentů a následně svůj obsah recyklují.

V úterý byli vyznamenáni za fyziku tři Britové působící v USA David Thouless, Duncan Haldane a Michael Kosterlitz za výzkum neobvyklých stavů hmoty, který může přispět k výrobě dokonalejších materiálů využitelných v elektronice či kvantových počítačích.

Nobelovu cenu za chemii letos získali Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart a Bernard Feringa za vývoj miniaturních molekulárních strojů. Nobelovu cenu za mír získal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. V pondělí je na řadě cena za ekonomii a ve čtvrtek 13. října bude vyhlášena Nobelova cena za literaturu.

Na vyznamenané kromě finanční částky čeká také účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.