Norský atentátník Breivik dostal postupné doživotí

Anders Breivik u soudu

Anders Breivik u soudu Zdroj: ctk

Breivik k soudu dorazil v obrněném transporteru (Zdroj: profimedia.cz)
Přicházející soudce pozdravil zdviženou pěstí (Zdroj: profimedia.cz).
Během líčení Breivikovi policie sejmula pouta (Zdroj: profimedia.cz).
Soudci Wenche Arntzen (vpravo) a Arne Lyng (Zdroj: profimedia.cz).
Během čtení rozsudku se Breivik usmíval (Zdroj: profimedia.cz)
5
Fotogalerie
Norský atentátník Anders Behring Breivik byl dnes odsouzen k maximálnímu trestu, který norské právo zná - k trestu 21 let vězení, který může být opakovaně prodlužován až do jeho smrti. Soud v Oslu shledal pravicového extremistu vinným ze spáchání útoků v norské metropoli a v jejím okolí, při nichž loni 22. července zahynulo 77 lidí. Verdikt oznámila předsedkyně senátu Wenche Arntzenová, která poté spolu s dalšími soudci začala přednášet zdůvodnění rozsudku.

Klíčovou otázkou bylo, zda pětičlenný senát uzná obžalovaného příčetným a pošle ho do vězení, nebo zda ho označí za nesvéprávného a rozhodne o jeho umístění do psychiatrické léčebny. Soud nakonec dospěl k názoru, že Breivik byl v době útoků duševně zdráv a že si byl plně vědom toho, co dělá. Breivik již dříve prohlásil, že proti takovému verdiktu se neodvolá.

V Norsku neexistuje doživotní trest vězení. Breivikovi byla nicméně uložena zvláštní forma trestu zvaná „forvaring“, která dává možnost uvěznění odsouzeného opakovaně prodloužit vždy o pět let. Dotyčný tak může zůstat v cele až do konce svého života. Teoreticky „forvaring“ umožňuje propustit odsouzeného nejdříve po deseti letech.

Breivik, v černém obleku, šedé kravatě a bílé košili, přišel do soudní síně se svým obvyklým ironickým úsměvem. Rozsudek vyslechl klidně, v zaplněné síni bylo v tom okamžiku údajně slyšet jen cvakání novinářských fotoaparátů. Kromě žurnalistů byli čtení verdiktu přítomni i mnozí přeživší atentátů a příbuzní obětí. Při zdůvodňování rozsudku si Breivik podle svého zvyku píše poznámky na arch papíru.

Je pravděpodobné, že odsouzený dostane na závěr dnešního dne vyjádřit se krátce k verdiktu. Zatímco prokuratura žádala o psychiatrickou péči pro Breivika, on sám chtěl být uznán příčetným.

Útočníkovi velmi záleželo na tom, aby nebyl označen za mentálně chorého, protože by to zdiskreditovalo jeho ideologii namířenou proti muslimům a přistěhovalcům obecně. Breivik se ke svým činům již dříve přiznal, ale trvá na své nevině. Masakr prý spáchal v sebeobraně, aby uchránil Norsko a celou Evropu před multikulturalismem, za jehož podporu kritizuje norské instituce.

Podle norského listu Verdens Gang potrvá dnešní jednání soudu zhruba do 16:00 SELČ.