Nové brzdy pro metro v Bangkoku bude dodávat česká firma DAKO-CZ

Metro Bangkok

Metro Bangkok Zdroj: Siemens

Od května příštího roku bude v thajském Bangkoku zahájen provoz rozšířené zelené linky. Brzdy do čtyřvozových souprav společnosti Siemens dodá český výrobce, společnost DAKO-CZ. První dodávku brzd si v Třemošnici, kde DAKO-CZ sídlí, převzali 18. září za přítomnosti zástupců Siemensu přímo pracovníci thajské společnosti BTS.

DAKO-CZ dodá do Bangkoku brzdy na celkem 22 čtyřvozových souprav metra. Finanční objem na jednu soupravu dosahuje 44 400 eur (1 150 000 Kč), celkový objem zakázky je pak 977 000 eur, tedy téměř 25,5 milionu korun. Poslední dodávku si zástupci BTS převezmou na podzim příštího roku.

„Se společností Siemens spolupracujeme již mnoho let. Máme za sebou pět úspěšně realizovaných projektů, mezi které patří metro v Kuala Lumpur, Rijádu, Oslu, Mnichově a Varšavě. Aktuálně spolupracujeme na třech projektech, a to na projektech pro metro v Bangkoku, Sofii a Norimberku,“ uvedl Ladislav Cheben, Generální ředitel DAKO-CZ.

Zástupci společností Siemens a BTS si nejprve prohlédli areál společnost DAKO-CZ a poté se věnovali kontrole samotného panelu přístrojů a dalších jednotlivých komponent brzd – jednosměrné ventily, ventily protismyku, regulační ventily, kohouty a další.

Zástupci společnosti Siemens při přejímce brzdového panelu pro metro v BangkokuZástupci společnosti Siemens při přejímce brzdového panelu pro metro v Bangkoku | DAKO-CZ

„Lidé z BTS se zajímali především o kompletní kusovou zkoušku panelu. Detailně jsme s nimi při přejímce prošli celý proces funkční zkoušky, kontrolu rozměrů a proměření vrstvy lakování. Celkovou spokojenost s produktem potvrdili podpisem finálního předávacího protokolu,“ řekla Monika Jirušková, manažerka pro klíčové zákazníky společnosti DAKO-CZ.

Rozšířená zelená linka metra v Bangkoku bude přepravovat více než milion cestujících denně, jedna souprava pojme až 1490 osob a významně zlepší dopravní obslužnost ve dvacetimilionovém Bangkoku.

DAKO-CZ je jediný český výrobce vlakových brzd, který dodává brzdy a brzdové komponenty do všech oblastí železniční dopravy. Kromě metra též pro soupravy tramvají, vlakové soupravy, lokomotivy, osobní i nákladní vagony. Firma, která je členem holdingu Czechoslovak Group, dosáhla v roce 2016 tržeb ve výši téměř 1 mld. korun. Společnost Siemens spolupracuje s DAKO-CZ již od roku 2004.

Mezi klienty DAKO-CZ patří řada významných výrobců. Kromě zmiňovaného Siemensu jde například o Stadler, Astra Rail Industries nebo slovenskou Tatragagónku Poprad. V Česku spolupracuje podnik například se společnostmi Škoda Transportation, Legios či CZ LOKO.