Nové turecké návrhy EU překvapily, summit se protáhne

Český premiér Bohuslav Sobotka přijíždí na summit EU a Turecka

Český premiér Bohuslav Sobotka přijíždí na summit EU a Turecka Zdroj: ctk/ap

Mimořádný summit EU-Turecko k migrační problematice se v Bruselu protahuje. Jednání bylo přerušeno a diplomaté se snaží do závěrečného textu zapracovat návrhy, se kterými poměrně překvapivě přišel turecký premiér Ahmet Davutoglu. Lídři některých zemí osmadvacítky ale mají s návrhy problém a není tak zatím jasné, jak dlouho diskuse potrvá a zda vůbec dospěje k výsledku.

Podle informovaného unijního činitele je k dohodě nad tureckými návrhy daleko. Je tak možné, že dnešní schůzka tuto věc vůbec nerozhodne a vrátí se k ní až například řádný summit EU za dva týdny. Naopak německá kancléřka Angela Merkelová či nizozemský premiér Mark Rutte podle tohoto činitele tlačí unii k dohodě už dnes.

Mezi nespokojenými je podle informovaných diplomatů například maďarský premiér Viktor Orbán, kterému vadí především Turky navržený systém „jednoho za jednoho“. Tedy, že za každého syrského občana, kterého Ankara převezme zpět z řeckých ostrovů, by EU přijala v rámci rozsáhlého programu přesídlení jednoho syrského uprchlíka s právem na azyl z Turecka. Orbán dává už delší dobu najevo hlasitý odpor ke všem formám přijímání uprchlíků a migrantů.

Odkud pocházejí žadatelé o azyl v jednotlivých státech EUOdkud pocházejí žadatelé o azyl v jednotlivých státech EUOdkud pocházejí žadatelé o azyl v jednotlivých státech EU | eurostat

Davutoglu své evropské partnery novými návrhy a požadavky zaskočil, připouštějí diplomaté. Některým lídrům podle nich vadí způsob, jakým byli s plánem seznámeni. Turci žádají další tři miliardy eur k už loni dohodné stejné částce, rychlejší zjednodušení vízové povinnosti a otevření nových kapitol přístupových rozhovorů.

Chtějí také dohodu o rozsáhlém programu přijímání syrských uprchlíků z Turecka zeměmi EU, která by souvisela právě s tureckou ochotou brát zpět migranty, kteří se pokoušejí dostat na řecké ostrovy v Egejském moři.

Summit, kde se ještě čeká společná večeře s Davutogluem, by tak mohl skončit jen s polovičním výsledkem. Tím by bylo přijetí závěrů zmiňujících mimo jiné uzavření balkánské migrační trasy či podporu a pomoc Řecku s hrozící humanitární katastrofou.