Noví členové řecké vlády složili přísahu. Chtějí prý spravedlivé reformy

Alexis Tsipras na jednání Syrizy

Alexis Tsipras na jednání Syrizy

Přísahu v Aténách složili noví členové řecké vlády, jimiž premiér Alexis Tsipras nahradil rebelující politiky, kteří se postavili proti dohodě s mezinárodními věřiteli. Premiér provedl celkem deset změn zejména na pozicích náměstků ministrů v pozici právoplatných členů vládního týmu. Z ministrů skončil šéf rezortu energetiky a životního prostředí Panajotis Lafazanis.

Tsipras se tak rozešel s reprezentanty extrémní levicové opozice ve své straně Syriza. Lafazanise, který podobně jako tři desítky jeho spolustraníků hlasoval ve čtvrtek v parlamentu proti prvnímu balíku slíbených reforem, nahradil dosavadní šéf resortu práce Panos Skurletis. I dalšími nově jmenovanými politiky jsou stoupenci Tsiprasovy frakce nebo jeho koaličních spojenců.

„Našim cílem je tvrdě vyjednávat o podmínkách dohody, nejen ji prostě podepsat. V textu je mnoho neurčitých formulací,“ řekl novinářům nově jmenovaný ministr práce Jorgos Katrugalos. Vláda bude podle něj bojovat za smlouvu, která je „sociálně spravedlivá“.

Složení přísahy kabinetu bylo původně odloženo kvůli kritické situaci v zemi vyvolané téměř šesti desítkami požárů, které zuří zejména v centrální a jižní části země.

Samotný Tsipras má s nynější situací Řecka velké starosti. Prozradila to jeho matka v rozhovoru, který dnes zveřejnil týdeník Parapolitika. „Nejí a nespí, ale nemá jinou možnost, protože je odpovědný vůči lidem, kteří mu věří,“ uvedla Aristi Tsiprasová. „Vídám ho zřídka, pohybuje se mezi letištěm a parlamentem, nemá čas ani na vlastní děti,“ dodala. „Říkám mu, aby udělal, co je pro zemi nejlepší. Prý mám být klidná.“

Levicový list Efimerida ton Syndakton dnes zveřejnil výsledky průzkumu preferencí, podle nichž stranu Syriza podporuje 42,5 procenta řeckých voličů. Je to dvojnásobná podpora ve srovnání s hlavní opoziční silou, stranou Nová demokracie. K ní by se ve volbách přihlásilo 21,5 procenta voličů. Na 70 procent dotázaných nově dojednaný úsporný program podpoří, pokud Řecku zachová euro.

Řecko poválečné