Noví obchodní partneři Ruska? Egypt, Turecko a Latinská Amerika

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a ruský prezident Vladimir Putin

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Rusko zvýší dovoz zemědělských produktů z Egypta a naopak začne do této severoafrické země dodávat více pšenice. Po setkání se svým egyptským protějškem Abdal Fattáhem Sísím to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin. Káhira přitom podle něj zároveň jedná o vytvoření zóny volného obchodu s celní unií, která nyní spojuje Rusko, Bělorusko a Kazachstán.

Putin egyptského prezidenta přijal ve své rezidenci v černomořském letovisku Soči. Rusko minulý týden v odvetě za západní sankce zakázalo dovoz vybraných potravin z Evropské unie, Spojených států, Austrálie, Kanady a Norska.

Dovoz z Egypta vyrovná polovinu propadu kvůli sankcím

„Egypt již zemědělské dodávky na náš trh zvýšil o 30 procent a v blízké budoucnosti je připraven přidat dalších 30 procent,“ řekl podle agentury Reuters Putin. Ruský ministr zemědělství Nikolaj Fjodorov novinářům řekl, že vyšší dodávky brambor, cibule, česneku, pomerančů a dalších produktů z Egypta vyrovnají pokles zapříčiněný u těchto produktů ruským zákazem až z poloviny.

Egypt je největším světovým dovozcem pšenice a největším kupcem pšenice z Ruska. Během jednoho roku do konce června koupila Káhira 3,6 milionu tun ruské pšenice. V tomto dvanáctiměsíčním období Rusko Egyptu dodá nejméně pět až 5,5 milionu tun pšenice, řekl dnes Putin.

Ve vývozu obilnin hrají v Rusku prim zahraniční a místní nevládní firmy. K tomu, kdo dodatečnou pšenici dodá, se ruský prezident nevyjádřil.

Vznikne zóna volného obchodu?

Putin a Sísí dnes jednali také o vzniku zóny volného obchodu mezi Egyptem a celní unií, v jejímž čele je Moskva. Kromě toho se bavili o možném vzniku egyptského logistického uzlu pro nákladní přepravu na ruském pobřeží Černého moře a o vytvoření ruského průmyslového uzlu v rámci egyptského projektu na rozvoj Suezského průplavu.

Pro bývalého šéfa egyptské armády Sísího jde o první oficiální návštěvu Ruska od květnového zvolení hlavou státu. Agentura AP v této souvislosti poznamenala, že Egypt za Sísího projevuje obnovený zájem o ruské zbraně. Podle ruského tisku obě země jednají především o dodání ruských systémů protivzdušné obrany. Spojené státy po loňském sesazení demokraticky zvoleného egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího vojenskou pomoc Egyptu částečně pozastavily.

Rusko si s Egyptem notuje i v dodávkách zbraní

Putin dnes podle AP také řekl, že Rusko po podpisu březnového memoranda začalo dodávat zbraně do Egypta. Podrobnosti neuvedl, sdělil však, že obě země se dohodly na posílení vojenské spolupráce.

Ruský list Vedomosti na začátku letošního roku napsal, že Rusko a Egypt mají blízko k uzavření dohod na nákup výzbroje za více než tři miliardy dolarů. Podle ředitele Střediska analýzy světového obchodu se zbraněmi (CAWAT) Igora Korotčenka se Egypt zajímá především o ruské systémy protivzdušné obrany a podpis těchto kontraktů je podle agentury AFP jen otázkou času.

Ze sankcí budou profitovat i Turecko a Brazílie
Po ruském embargu stouply zakázky i tureckým vývozcům. Předseda Tureckého shromáždění vývozců (TIM) Mehmet Büyükeksi očekává podstatné zvýšení vývozu drůbeže a potravin z mořských živočichů a Turecko by prý mohlo uspokojit i zvýšenou poptávku po ovoci a zelenině.
Povolení pro export do Ruska již desítkám provozů na zpracování hovězího, kuřecího a vepřového masa udělily úřady v Brazílii. Tamní tajemník pro zemědělskou politiku minulý týden uvedl, že Brazílie vidí v ruském zákazu dovozu řady západních potravin obrovskou příležitost pro svůj export masa a obilnin. Podle ruského ministra zemědělství Nikolaje Fjodorova dostalo povolení k vývozu na ruský trh za uplynulý týden zhruba 100 nových brazilských potravinářských firem.

Turecko a latinskoamerické státy jako Brazílie tak z ruského rozhodnutí zakázat velkou část dovozu západních potravin pravděpodobně vyjdou jako největší vítězové.