Nový návrh rozpočtu EU - zřejmě poslední šance na dohodu

Jednání o rozpočtu EU

Jednání o rozpočtu EU Zdroj: ctk

Země Evropské unie stále na summitu v Bruselu nedokázaly překonat rozdíly ohledně dlouhodobého rozpočtu unie na roky 2014 až 2020. Jednání nyní podle diplomatů byla přerušena přibližně do 12:00, kdy by se všichni měli opět setkat u jednoho stolu.

Podle jednoho diplomatického zdroje by měl unijní prezident Herman Van Rompuy kolem poledne předložit novou variantu. Mělo by údajně jít o poslední návrh a pokus o dosažení dohody na tomto summit.

Část lídrů teď opustila budovu Rady EU, kde pokusy dojednat přijatelnou dohodu strávila celou noc na dnešek. Zároveň se mezi některými dalšími konají bilaterální jednání, která by měla napomoci překonat přetrvávající problémy. Schůzku s Van Rompuyem by měl mít i český premiér Petr Nečas, jenž před summitem nevyloučil uplatnění veta.

Premiéři či prezidenti se už v zásadě podle některých zdrojů shodli na tom, že by celková výše rozpočtu měla v závazcích činit zhruba 960 miliard eur. Problém ale je s tím, jak je rozdělit mezi jednotlivé programy a členské země. Otázkou je také to, jak by se k výrazně úspornějšímu rozpočtu, než jaký původně navrhla Evropská komise, postavil Evropský parlament. Někteří jeho představitelé škrty už předem kritizovali.

Lídři, kteří budovu opouštěli, buď odmítali přítomným novinářům odpovědět na jakékoli otázky týkající se stavu jednání, nebo se omezili na stručné „bez komentáře“ či „jednání zatím neskončila“.