Nový premiér má spasit Japonsko

Jošihiko Noda

Jošihiko Noda Zdroj: CTK/AP/Hiro Komae

Novým předsedou japonské vlády byl dnes podle očekávání zvolen dosavadní ministr financí Jošihiko Noda. Poslanecká sněmovna ho do funkce schválila většinou hlasů vládní Demokratické strany Japonska. Přírodními katastrofami a nestabilní vládou sužované Japonsko má tak šestého premiéra během pěti let. Noda nahradí neoblíbeného Naoto Kana, který rezignoval minulý týden.

Noda přebírá Japonsko v nejhorší kondici za několik let. Země potřebuje znovu vystavět rozsáhlé oblasti zničené zemětřesením a vypořádat se s radioaktivitou zasaženým okolím elektrárny Fukušima.

Výzvou pro nového premiéra bude i rozhýbání ekonomiky, jejíž růst se už před katastrofou propadl do červených čísel. Japonsko také zápolí s nejvyšším veřejným dluhem na světě.

Aby část hrozivého dluhu umazal a pokryl zvyšující se požadavky sociálního systému, plánuje fiskální konzervativec Noda o deset procent zvýšit prodejní daň.

„Jeho zvolení se ukazuje nejbezpečnější cestou, a to v dobrém slova smyslu. Působil jako ministr financí, takže zajistí politickou kontinuitu,“ domnívá se tokijský konzultant Tomomiči Akuta.

Japonské HDPJaponské HDP | E15

Politologové navíc zdůrazňují schopnost premiéra domluvit se s opozicí. Nodovo vítězství nejspíš přivítá i japonská centrální banka. Jako jediný z kandidátů na premiéra totiž alespoň prozatím po bance nežádá ani skupování vládních dluhopisů, ani kvantitativní uvolňování.

Nová vláda bude také muset uvést do praxe balíček opatření na ochranu ekonomiky před nezvykle silnou domácí měnou. Kurz jenu letos rekordně roste, protože je investory považován za jedno z mála bezpečných aktiv. Silná měna ovšem škodí exportu, nejdůležitějšímu článku japonského hospodářství.

Nodova Demokratická strana Japonska (DPJ) vyhrála volby před třemi lety, a přerušila tak téměř soustavnou padesátiletou vládu liberálních demokratů. Po loňské ztrátě horní sněmovny ale bojuje s prosazením legislativy a parlamentu. Demokraty sužují také vnitrostranické třenice.