NSA údajně sledovala německé politiky už za vlády Kohla

německý exkancléř Helmut Kohl

německý exkancléř Helmut Kohl Zdroj: ctk

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) monitorovala komunikaci desítek vrcholných německých politiků a úředníků a počátky sledovací akce sahají až do období vlády Helmuta Kohla, který stál v čele kabinetu v 80. a 90. letech. S odvoláním na zdroje serveru WikiLeaks to uvedl deník Süddeutsche Zeitung. Dosud se objevovaly informace o tom, že NSA sledovala komunikaci současné kancléřky Angely Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera.

Server WikiLeaks předložil Süddeutsche Zeitung seznam 56 telefonních čísel, která údajně NSA sledovala a z nichž jsou dosud dvě desítky aktivní. Mezi aktivními čísly jsou například telefony ředitele úřadu kancléřky Petera Altmeiera, jeho předchůdce Ronalda Pofally, šéfa poslaneckého klubu konzervativní unie CDU/CSU Volkera Kaudera nebo státního tajemníka pro koordinaci tajných služeb Klause-Dietera Fritscheho.

V materiálech WikiLeaks se mezi sledovanými cíli také objevují jména vysokých úředníků Schröderovy vlády nebo jméno někdejšího Kohlova důvěrníka Johannese Ludewiga. Podle Süddeutsche Zeitung je z materiálů patrné, že NSA sledovala komunikaci německé vlády i před rokem 1998, kdy Kohl úřad spolkového kancléře opustil.

Německá vláda se k informacím o sledování politiků a úředníků nevyjádřila. K předchozím odhalením WikiLeaks kabinet uváděl, že je bere vážně a že chce spolupracovat s Washingtonem na hledání odpovědí, zda jsou informace pravdivé.

Snowden narušil vztahy

V roce 2013 narušily vztahy mezi Spojenými státy a Německem materiály bývalého analytika NSA Edwarda Snowdena, který jako první informoval o tom, že americká tajná služba monitorovala mimo jiné i komunikaci Merkelové a Schrödera.

Na konci června WikiLeaks zveřejnil informace o tom, že NSA odposlouchávala tři poslední francouzské prezidenty, kterými byli Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a François Hollande, a mimo jiné také bývalé francouzské ministry financí. Hollande kvůli tomu telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Barackem Obamou, který jej ujistil o ukončení podobných praktik.