O úřad katalánského premiéra se uchází jediný kandidát. Navíc je na něj vydán zatykač

Na katalánského premiéra bude příští týden jako jediný kandidovat katalánský expremiér Carles Puigdemont. Oznámil to předseda parlamentu této autonomní oblasti Španělska Roger Torrent po jednání s parlamentními frakcemi z minulého týdne. Zvolení Puigdemonta ale zdaleka není jisté, ač mají separatisté teoretickou absolutní většinu. Torrent též poslal španělskému premiérovi Marianu Rajoyovi žádost o schůzku kvůli porušení práv několika poslanců katalánského parlamentu.

"Navrhnu Carlese Puigdemonta jako kandidáta na premiéra (Katalánska). Jsem si vědom osobní i právní situace pana Puigdemonta, ale také jsem si vědom, že má absolutní legitimitu být takovým kandidátem," řekl dnes novinářům Torrent. Pětapadesátiletý Puigdemont a celá jeho bývalá vláda jsou španělskou prokuraturou obvinění ze vzpoury kvůli snahám o nezávislé Katalánsko, kvůli čemuž utekli koncem října do Belgie. V případě návratu do Španělska budou zatčeni.

Puigdemont, který dnes poprvé opustil Belgii a v Dánsku chce hovořit se studenty a poslanci, se o úřad premiéra bude zřejmě ucházet buď prostřednictvím videokonference, nebo přes svého zástupce, na něhož pro jednání o své kandidatuře deleguje hlas.

Obě tyto možnosti jsou ale sporné a je pravděpodobné, že je opozice i Madrid napadnou u ústavního soudu. Podle právníků katalánského parlamentu není možná jiná kandidatura na premiéra než osobní. Jejich názor ale není závazný a bude záležet na výkladu vedení parlamentu. To ovládají separatisté.

Jisté není ani to, zda Puigdemont dostane dost hlasů pro funkci premiéra. V prosincových volbách sice získali separatisté opět absolutní většinu křesel, prakticky ji ale zatím nemají. Dostali 70 mandátů ze 135 křesel, potřebnou absolutní většinu 68 hlasů ale nemají kvůli pěti poslancům, kteří jsou na útěku v Belgii. Další tři jsou ve vazbě, těm ale španělský soudce povolil delegování hlasů.

Právě zejména o oněch pěti poslancích v Belgii chce Torrent jednat se španělským premiérem. "Poslal jsem dopis Rajoyovi se žádostí o rozhovor kvůli nenomální situaci, v níž se nachází (katalánský) parlament. V případě osmi poslanců je porušeno jejich právo na politické zastoupení voličů," uvedl dnes Torrent.

Není ale pravděpodobné, že Rajoy na schůzku přistoupí. Odmítá totiž s katalánskými politiky jednat o čemkoli, co podle něj porušuje ústavu. Minulý týden také Rajoy prohlásil, že Madrid napadne u ústavního soudu, pokud se Puigdemont bude o úřad premiéra ucházet na dálku.