Obama se snaží zabránit podání palestinské žádosti

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK/ABACA/Olivier Douliery

Americký prezident Barack Obama měl před rokem ambiciózní plán. Chtěl dokázat to, co se nepovedlo jeho předchůdcům – dovést Izrael a Palestinu k dohodě o podmínkách vzniku palestinského státu.

Rozhovory však ztroskotaly a Obama se snaží na poslední chvíli zabránit diplomatické katastrofě přesvědčováním Palestinců, aby nejednali na vlastní pěst a nepožádali OSN o uznání svého státu.

Obama si proto na okraj zasedání Valného shromáždění OSN naplánoval schůzky jak s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, tak s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Ve svém proslovu vyzval obě strany k návratu k jednacímu stolu. „Žádné zkratky k ukončení dekády trvajícího konfliktu nevedou. Mír nenastane prostřednictvím prohlášení a rezolucí v OSN,“ podotkl. Nezdálo se však, že by si projevem dobře připravil půdu pro setkání s Abbásem, palestinská delegace při něm nesouhlasně kroutila hlavou.

V Izraeli před blížícím se pátečním termínem plánovaného předání palestinské žádosti o plné členství v OSN roste napětí. Na Západním břehu Jordánu se na podporu plánu shromáždily tisíce Palestinců. V Ramalláhu, Betlémě, Nábulusu a Hebronu zůstaly uzavřeny školy a úřady, aby lidé mohli demonstrovat. „Je to výkřik zoufalství,“ komentovala záměr demonstrující učitelka. Na protest proti němu naopak nedaleko Nábulusu v úterý večer pochodovaly s izraelskými vlajkami desítky židovských osadníků.

Část Palestinců stále doufá, že si USA na poslední chvíli rozmyslí svůj záměr žádost v Radě bezpečnosti vetovat. Ministr zahraničí Rijád Málikí míní, že plán získá podporu potřebných devíti členů rady. „Doufáme, že Spojené státy přehodnotí svoji pozici a budou na straně většiny zemí, které podporují palestinské právo na sebeurčení a nezávislost,“ řekl novinářům.

Pokud Palestinci hlasy skutečně seženou a Američané budou muset návrh vetovat, bude to zřejmě nejen osobní prohra Obamy, ale zhorší se i vnímání USA v muslimském světě.