Obamová zazářila s řečí na demokratickém sjezdu. Chválí ji i republikáni

Michelle Obamová na sjezdu Demokratů (25. července 2016)

Michelle Obamová na sjezdu Demokratů (25. července 2016) Zdroj: ctk

První dáma Spojených států na sjezdu Demokratické strany podpořila kandidaturu Hillary Clintonovou a postavila se proti volbě Donalda Trumpa prezidentem. Od komentátorů z obou stran politického spektra za něj sklízí pochvalu.

„Každé ráno se budím v domě, který postavili otroci. Vidím své dcery – dvě nádherné inteligentní černošské mladé ženy, jak si hrají se psi na trávníku Bílého domu,“ řekla Obamová během svého patnáctiminutového projevu.

„Díky Hillary Clintonové moje dcery a všichni naši potomci teď berou za samozřejmost, že se žena může stát prezidentkou Spojených států,“ řekla dále Obamová. Projev měl velký ohlas na sociálních sítích, na Twitteru o něm každou sekundu vzniklo zhruba 40 příspěvků. Projev chválili i někteří příznivci Republikánské strany.

„Nenávistný tón, který naše děti slyší v televizi od veřejných činitelů, neodpovídá duši našeho národa. Tyto volby rozhodnou o tom, kdo bude mít možnost formovat naše děti po další čtyři nebo osm let jejich života,“ opřela se během svého projevu Obamová do republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.

„Hillary Clintonová se během svého života nikdy nevzdala. Chci takovou prezidentku pro své dcery a všechny děti. Chci někoho, kdo má sílu vytrvat,“ řekla na sjezdu Obamová.

Reportér NBC News Adam Howard ve své analýze tvrdí, že projev by mohl Hillary Clintonové pomoci zvrátit veřejné mínění na svoji stranu. Obamová se totiž během osmi let v Bílém domě dokázala vyšvihnout v žebříčcích popularity na podporu u 79 procent Američanů. Při nástupu jejího manžela do funkce činila tato hodnota jen 43 procent.