Obchodní deficit USA výrazně klesl, je to dobrý signál pro HDP

Dolary, ilustrační foto

Dolary, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Deficit zahraničního obchodu USA se zbožím v březnu kvůli propadu dovozu výrazně klesl. Dnešní předběžné údaje ministerstva obchodu USA naznačily, že americká ekonomika v prvním čtvrtletí nebude tak slabá, jak se zatím odhaduje.

Schodek obchodu se zbožím klesl minulý měsíc na 56,90 miliardy dolarů (1,4 bilionu Kč) z únorové úrovně 63,4 miliardy USD. V únoru se celkový deficit zahraničního obchodu USA zvýšil o 2,6 procenta na 47,1 miliardy dolarů a byl nejvyšší za posledních šest měsíců. Dovoz zboží v březnu klesl meziročně o 4,4 procenta. Vývoz se snížil jen o 1,2 procenta. Celkové údaje o březnové obchodní bilanci včetně obchodu se službami ministerstvo zveřejní příští týden.

Údaje potvrzují, že největší světová ekonomika v prvních třech měsících roku dál výrazně zpomalila, výsledek ale může být lepší, než se zatím čeká. Analytici oslovení agenturou Reuters zatím v průměru odhadovali, že celoročně přepočtený růst hrubého domácího produktu se zpomalí na 0,7 procenta z výkonu 1,4 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Ministerstvo obchodu zveřejní rychlý odhad vývoje americké ekonomiky za první čtvrtletí ve čtvrtek.

Nižší schodek zahraničního obchodu znamená vyšší HDP. „Dnešní údaje naznačují, že růst HDP v prvním čtvrtletí bude mnohem silnější, než jsme si mysleli,“ řekl Paul Ashworth hlavní ekonom torontské firmy Capital Economics. „Nyní odhadujeme, že růst dosáhne 1,4 procenta místo dosud předpovídaných 0,8 procenta,“ dodal.