Obchodní spory ohožují růst světové ekonomiky, shodli se ministři G20

Jednání ministrů G20

Jednání ministrů G20 Zdroj: ČTK

Velká část ministrů financí a šéfů centrálních bank dvaceti největších ekonomik světa (G20), kteří zahájili dvoudenní jednání v japonské Fukuoce, má obavy z eskalace obchodních konfliktů a jejich neblahého vlivu na světový ekonomický růst. Podle agentury Reuters to řekl japonský ministr financí Taró Aso. Zatím ale není jisté, zda tato obava bude součástí jejich společného nedělního prohlášení. Jeho návrh obsahuje i závazek zemí G20, že se budou snažit vyřešit spor o zdanění velkých internetových firem.

„Světová ekonomika bude ve druhé polovině roku silnější, ačkoliv rizika přetrvávají,“ uvedl ministr financí hostující země Aso. „Důvěra v trhy bude poškozena, dokud nebude jisté, zda Spojené státy a Čína dokáží vyřešit své obchodní spory,“ dodal japonský ministr.

Podle agentury Reuters návrh závěrečného prohlášení obsahuje varování, že napětí ve světových obchodních vztazích ohrožuje očekávaný ekonomický růst v letošním a příštím roce. Věta je ale podle Reuters v hranaté závorce, což znamená, že o ní zatím nepanuje shoda.

„Potvrzujeme závěry našich lídrů ohledně obchodu ze summitu v Buenos Aires a uznáváme naléhavou potřebu obchodní napětí řešit,“ uvádí se rovněž v návrhu podle Reuters. Na summitu v argentinské metropoli se koncem loňského roku řešila zejména obchodní válka mezi USA a Čínou, která bude zřejmě i tématem summitu G20 v japonské Ósace koncem června.

Na dnešním jednání ve Fukuoce hovořili ministři financí a šéfové centrálních bank podle agentury Reuters také o sporu ohledně velkých internetových firem, jako jsou například Facebook, Google, Amazon, které neplatí daně v zemích, kde spotřebitelé využívají jejich služby. Mnohé takové firmy snižují své daňové břemeno tím, že se registrují v zemích s nižší daňovou zátěží. Návrh prohlášení z Fukuoky obsahuje závazek zemí G20, že se budou snažit do konce příštího roku shodnout na řešení tohoto problému.

Zejména Británie a Francie se snaží zamezit internetovým gigangtům, aby přesouvali své zisky do zemí s nižší daňovou zátěží. Paříž a Londýn proto navrhují „digitální daň“. Proti jsou ale Spojené státy, mnozí internetoví giganti jsou totiž právě americké firmy. Obavu z digitálních daní zopakoval dnes v Japonsku americký ministr financí Steven Mnuchin.

Zástupci skupiny G20 debatovali podle agentury Reuters o dvou pilířích návrhu řešení zdaňování velkých internetových firem. První z nich se týká zdanění firmy v té zemi, kde poskytuje služby, i když registrována je jinde. Druhý návrh se týká zavedení společné minimální daně pro takové firmy.