Obnova kanalizace zavinila největší komunální bankrot v USA

Nejlidnatější okres amerického státu Alabama vyhlásil nejdražší komunální bankrot v dějinách Spojených států. Jefferson County, kde leží největší alabamské město Birmingham, se s finančními problémy potýká už od roku 2008. Podle některých zdrojů dluží až 4,2 miliardy dolarů.

Komunální bankroty jsou poměrně vzácné, očekává se však, že kvůli hospodářským problémům USA budou stále častější. Minulý měsíc musel stát převzít finanční správu města Harrisburg v Pensylvánii.

Okres, v kterém žije téměř tři čtvrtě milionu lidí, se dostal do potíží kvůli nákladné modernizaci kanalizace. Dlouho se bankrotu vyhýbal, a to i přes to, že investice a následná snaha zkrotit dluhy byla spojená s úplatkářskou aférou, která vedla k odsouzení birminghamského starosty a další dvacítky lidí.

Nyní ale selhal dialog s věřiteli a volení komisaři odhlasovali konečný krach. Podle nich ale výraznou změnu nepřinese. „Jefferson County je v bankrotu v podstatě tři roky,“ řekl jeden z nich médiím. Alabamský guvernér Robert Bentley má odlišný názor. „Jsem znepokojen rozhodnutím komise, bankrot bude mít negativní dopad nejen na birminghamský region, ale na celý stát,“ uvedl.

Obyvatelé státu si vesměs myslí, že okres měl zkrachovat už dávno. Odvracení krachu podle nich nebyla opatrnost, ale chamtivost. Taxikář David Walton se dokonce kvůli situaci minulý rok odstěhoval do sousedního okresu. „Není mojí prací platit za jejich korupci,“ řekl Bloombergu.

Bankrotový primát držel od roku 1994 Orange County v Kalifornii, který nastřádal dluhy ve výši 1,7 miliardy dolarů. Harrisburg, jenž poslal ke dnu projekt spalovny odpadů, oproti tomu dlužil „jen“ stovky milionů. Převzetí městských financí státem nebylo úplně hladké. Kritici ho označili za protiústavní.