OBRAZEM: Alžběta II. se stala nejdéle vládnoucím britským monarchou. Panuje už 65 let

Alžběta II.

Alžběta II. Zdroj: Time & Life Pictures/Getty Images

Alžběta II.
Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Alžběta II.
Alžběta II., Velká Británie
25
Fotogalerie

Právě dnes britská královna Alžběta II. dovršila 65 rok své vlády. Stala se tak nejdéle vládnoucím britským monarchou všech dob.

Alžběta II. vládne Spojenému království od roku 1952, dnes tak slaví safírové jubileum, které se váže právě k 65. výročí korunovace. Jen málo světových monarchů se může takto dlouhým obdobím vlády chlubit, britský panovník  vládne tak dlouho dokonce poprvé v historii. Podobně dlouho vládl například thajský král Rama IX. nebo Lichtenštejný kníže Johann II., který byl v roce 1929 pohřben v kostele narození Panny Marie v moravském Vranově. Současná královna překonala i slavnou Victorii, která vládla v období 1837 - 1901.

Alžběta II. je dcerou Jiřího VI., který vládu převzal po abdikaci svého bratra Edwarda v době druhé světové války. Válka ovlivnila i jeho nejstarší dceru. Tehdejší následnice trůnu se sama přihlásila do služby, v armádě řídila vojenské vozy a vyznala se i v technice vojenských strojů. Dva roky po skončení války si vzala Philipa, člena dánské a řecké královské rodiny.

Následnicí trůnu však zůstala Alžběta,  na britský tůn nastoupila po smrti svého otce v roce 1952, stala se tak hlavou Velké Británie i suverénem zemí Commnonwalthu. Formálně vládne tedy i britským dominiím, například Kanadě, Austrálii nebo Novému Zélandu.

Za dobu její vlády prošla Británie mnoha změnami. Po druhé světové válce země ztratila velmocenské postavení i imperiální državy, v šedesátých a sedmdesátých letech bojovala s nepříznivým ekonomickým vývojem. Mnoho změn prtoběhlo i ve světě - Alžběta se setkala s několika papeži, jmenovala několik ministerských předsedů včetně slavné Margaret Thatcherové nebo Tonyho Blaira. V roce 2011 navštívila Irskou republiku, se kterou má monarchie dlouhodobě napjaté vztahy.

Královna za svůj život několikrát čelila kritice médií i společnosti. V poslední době média spekulují o jejím postoji k brexitu a britskému členství v evropské integraci. Alžběta II. ale striktně dodržuje zásady politické nezávislosti a k politickým událostem se vyjadřuje velmi rezervovaně. I přes všechny těžkosti si však Britové královny stále váží a její postavení respektují. 

Vévodkyně Meghan porodila. Je to kluk, culí se šťastný princ Harry. Více zde >>>

Alžběta II. a Philip: Jak šel čas s královským párem. Více zde >>>